Karácsonykor ajándékozz könyvet gyermekeidnek!

Karácsonykor ajándékozz könyvet gyermekeidnek!
Karácsonykor ajándékozz könyvet gyermekeidnek!

Segítünk, milyen olvasnivalóval lepheted meg a gyerekeket idén az ünnep alkalmából. Három könyvet is bemutatunk, mindegyik ebben az évben került a boltok polcára, mellényúlni pedig egyikkel sem lehet. Gyerekkönyvajánló.

Ha a hozzánk közel álló gyermekeknek akarunk kedveskedni a szeretet ünnepén, érdemes könyvet ajándékoznunk nekik. A meglepetés pedig garantáltan jól sül el, ha az alábbi frissen megjelent gyerekkönyvek közül választjuk ki, idén mit tegyen a Jézuska a feldíszített fa alá. Ezekkel a művekkel elhozhatunk nekik egy remek válogatást a világ népmeséiből, megismertethetjük őket a kertépítés izgalmas és összetett folyamatával, valamint egy olyan természettudományi múzeumba is jegyet válthatunk számukra, melyet a hét minden egyes napjának mind a huszonnégy órájában kedvük szerint látogathatnak. Lapozzuk fel a könyveket ajándékozás előtt mi is, nem válhat kárunkra!

Erdők-mezők népmeséi

Amennyiben igazán kicsiknek választanánk könyvet karácsonyra, az Erdők-mezők népmeséi telitalálat lehet. A kötetbe az elismert mesepedagógus, a Népmesekincstár elnevezésű mesepedagógiai módszer megalkotója, Bajzáth Mária rendezett össze egy takaros gyűjteményt népmesékből, népköltésekből, valamint ismeretlen szerzőjű legendákból. Válogatása ráadásul nemcsak hazánk gyönyörű tájainak történeteit foglalja magában, hanem a világ szinte összes népétől találhatunk a könyvben szájról szájra terjedő elbeszéléseket. A mesék között akad szórakoztató (Az ördög búzája), vicces (A szöcske és a varangy), tanulságos (A gombakirály, A sáskák) és olyan is, amelynek végkifejlete kifejezetten szomorú, tragikus és megindító (Árvalányhaj, A jóságos levelibéka), így a kötet nagy segítség lehet az óvodások és a kisiskolások érzelmi intelligenciájának fejlesztésében is.

Fotó: moly.hu

Az Erdők-mezők népmeséiből megtudhatjuk, hogy az őseink által mesélt történetek szerint hogyan keletkeztek a gombák, miért lóg fejjel lefelé a denevér, vagy milyen céllal röptették a hajadon lányok annak idején a katicákat. Emellett a felolvasást figyelmesen hallgató gyermeksereg átfogó képet kaphat hazánk élővilágának felépüléséről, mindezt pedig a szerző a történetek mellé szerkesztett rövid és könnyen befogadható ismeretterjesztő szövegekkel éri el, melyekben az egyes témákhoz kapcsolódó népi hiedelmek is rendre helyet kapnak. Bajzáth Mária ezenfelül a gyermeki fantáziát is alaposan megdolgoztatja, hiszen minden fejezet során egy játékos feladatra szólítja fel olvasóközönségét, így a gyermekek néhány pillanatra a mesékből megismert élőlények helyébe képzelhetik magukat. A befogadói élményt Ónya-Oláh Dóra igényes és figyelemfelkeltő illusztrációi teszik tökéletessé, melyek tanulmányozása után a gyerekek biztosan ráismernek majd a természetben a történetekben szereplő állatokra, növényekre és gombákra.

A bemutatott könyv 2023-ban jelent meg a Central Kiadói Csoport gondozásában.

A mi kertünk

Karácsonyi ajándékozáskor alapszabály, hogy olyat adjunk, aminek mi magunk is örülnénk. Ezt az előírást könnyedén betarthatjuk, amennyiben Megyeri Annamária A mi kertünk – Hogyan alakítsunk ki egy kertet egy év alatt című könyvére esik a választásunk. A Kertészkedj okosan! elnevezésű sorozat nyitódarabjaként megjelent kötet ugyanis lényegében egyszerre szól a család legkisebb és legidősebb tagjához, tehát akkor járunk a legjobban, ha közös ajándékként rakjuk be a fa alá ezt az izgalmas és életkortól függetlenül szórakoztató kertészkedési útmutatót. Míg a kisebbek a fejezetek elejére beékelt folytatásos történet révén kaphatnak képet arról, milyen is egy teljesen elvadult állapotban lévő kertet igazi, varázslatos természeti menedékhellyé alakítani, a nagyobb testvéreknek és a szülőknek a kerttervezői múlttal rendelkező szerző igen alapos, ám egyszerűen követhető gyakorlati tanácsokkal szolgál ahhoz, hogy egyetlen év leforgása alatt megvalósítsák álmaik kertjét.

Fotó: moly.hu

A könyv elején egy kertészeti öröknaptár is található, melyet követve januártól decemberig naprakészek lehetünk az egyes hónapokra eső kertápolási feladatokkal kapcsolatban. A mi kertünkből kiderül továbbá, hogy miként készítsünk homokozót, mezítlábas ösvényt vagy éppen szabadtéri mozit a kiskertünkben, de a szerző tervezői segédlettel, növénymutatóval és a legfontosabb kerti szerszámok listájával is ellátja az olvasót, valamint remek tippeket ad a jövőbeni amatőr kertészeknek azzal kapcsolatban, hogyan gondolkozzanak ökologikusan privát zöldterületük művelése közben. Ha megfogadjuk a tanácsokat, a kiskert előnyeit idővel rajtunk kívül a természet apró élőlényei, a sünök, a madarak, a pillangók is élvezhetik, mi pedig cserébe gyönyörködhetünk bennük.

A bemutatott könyv 2023-ban jelent meg a Cerkabella Könyvkiadónál.

Animalium – Üdvözlünk a múzeumban!

Utolsó ajánlatunk a praktikusan gondolkodó ajándékozóknak lehet kedvező, hiszen az Animalium – Üdvözlünk a múzeumban! című könyv megvásárlásával egy élmény áráért kettőt is kapunk. A brit szerzőpáros, Jenny Broom író és Katie Scott illusztrátor által megalkotott album ugyanis nemcsak kiváló olvasnivalót ígér a téli szünetre, hanem interaktív tárlatvezetést is egy képzeletbeli, ennek köszönhetően a hét minden napjának mind a huszonnégy órájában nyitva tartó természettudományi múzeumban. Mivel a kalandfaktor erős, a könyv mérete is gigantikusra sikerült, így a kisebb csemeték lapozgatás közben nemcsak képzeletben, de fizikailag is elveszhetnek az albumban. Eközben viszont tárlatról tárlatra haladva megismerkedhetnek százhatvan állatfajjal, sok éghajlati sajátossággal, valamint olyan kérdésekre is válaszokat kaphatnak, hogy mit jelent a biodiverzitás, vagy mely állatok állnak egymással rokonságban.

Fotó: moly.hu

A múzeumban történő képzeletbeli bolyongás során a gyerekek a gerinctelenektől juthatnak el az emlősök tárlatáig, ám a kíváncsiak megszakíthatják az útvonalat, és bepillanthatnak a boncterembe is, ahol különböző állatok csontvázával, illetve belső szerveivel ismerkedhetnek meg. Az Animaliumban tett látogatás tehát kicsik és nagyobbak számára egyaránt hasznos és szórakoztató kaland lehet, nem véletlenül ajánlja Dr. Sandra Knapp is, a Londoni Természettudományi Múzeum munkatársa a könyv előszavában. Mindez ráadásul újrahasznosított papírra nyomtatva olvasható, így amennyiben erre a könyvre esik a választásunk, gyermekeink mellett a bolygót is megajándékozzuk karácsonykor.

A bemutatott könyv 2023-ban jelent meg a HVG Kiadó Zrt.-nél, dr. Sárospataki Barnabás fordításában.

Bolygónk élővilágának megismerése, védelme és megőrzése az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet elnevezésű kiállításán is bemutatásra került.

Kiemelt kép: Canva

search icon