Nagy-Britannia 20%-án újjáéledhet az elveszett esőerdő
Nagy-Britannia 20%-án újjáéledhet az elveszett esőerdő

Az atlanti mérsékelt égövi esőerdő egykor Nagy-Britannia és Írország nyugati partjainak nagy részét borította, és a szigetvilág nedves, enyhe körülményei között virágzott, ami olyan esőerdő-indikátor fajoknak adott otthont, mint a zuzmók, mohák és májvirágok. Ma már a szárazföld kevesebb mint 1%-át borítja esőerdő, mivel az ember évezredek alatt kiirtotta, és csak elszigetelt zónákban található meg.

Többen szeretnék helyreállítani a mérsékelt égövi esőerdőket, amelyek egykor az ország nagy területeit borították. Az évezredek során megtizedelt mérsékelt égövi esőerdők Nagy-Britannia egyötödén helyreállíthatók. A Lost Rainforests of Britain által kiadott térkép mutatja, hogy mi létezik ma, és mi az, ami a jövőben újraéledhet. Az Angliában, Walesben és Skóciában megmaradt esőerdőtöredékeket bemutató térképet a lakosság, tudósok és más szakemberek segítségével állították össze.

A térkép azt mutatja, hogy Wales több mint fele és Skócia nyugati részének csaknem egésze, valamint Cornwall, a Lake District és más, Manchestertől északra fekvő területek nagy részének éghajlata alkalmas a mérsékelt égövi esőerdők számára.

Guy Shrubsole, a Lost Rainforests of Britain kampányt vezető környezetvédelmi aktivista szerint az Angliában fennmaradt 18 870 hektárnyi terület egy generáción belül megduplázódhatna, ha hagynák, hogy természetes módon regenerálódjanak.

Azt hiszem, reményt ad, hogy Nagy-Britannia 20%-án megfelelő az éghajlat a mérsékelt égövi esőerdők számára

 – mondta Shrubsole.

Nagyon valószínű, hogy ezt a területet évezredekkel ezelőtt esőerdő borította. A szervezet megbízásából a YouGov közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a brit lakosság 93%-a támogatja az ország esőerdeinek védelmét, 85% támogatja azok kiterjedését, 80% pedig úgy véli, hogy állami forrásokból kellene támogatni a helyreállítást.

Az ökológusok szerint az invazív fajok, a környezetszennyezés és a haszonállatok legeltetése károsította a mérsékelt égövi esőerdőket az Egyesült Királyságban, de az érdemi védelem és a gondos faültetés révén a ritka ökoszisztémák természetes módon generálódhatnak. A brit kormány korábban azt mondta, hogy az ország mérsékelt égövi esőerdőinek nagy része védett, és hogy elkötelezett annak megőrzése mellett.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon