Nagy lökést adna a környezetvédelemnek, ha eltűnnének a hadseregek
Nagy lökést adna a környezetvédelemnek, ha eltűnnének a hadseregek

A világ legerősebb hadseregeként számontartott amerikai haderő károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátása olyan jelentős, hogy ha önálló ország lenne, előkelő helyezést foglalna el, ebben a nem túl dicső rangsorban.

Az Egyesül Államok fegyveres erői évente 750 ezer tonna veszélyes hulladékot termelnek, mely több, mint amennyit az öt legnagyobb amerikai vegyipari vállalat termel évente.

Eközben egy 2019-es tanulmány szerint a hadsereg annyi üzemanyagot használ fel évente, amely alapján a 47. legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó lenne, ha ország lenne. Ezzel együtt a 100 legkevesebb szennyezést kibocsátó országgal egyenértékű a tevékenysége.

Ráadásul a hadsereg ilyen irányú adataihoz igen nehéz hozzáférni, ahogyan azt raketa.hu is írja cikkében. Ez azért is aggályos, mert így általában kimaradnak azokból a tanulmányokból, melyek a legnagyobb kibocsátókat vizsgálják.

Persze azt ezen a ponton rendkívül fontos megjegyezni, hogy nem az Egyesült Államok hadserege az egyetlen, mely hatalmas karbonlábnyommal rendelkezik. A világ hadseregei általánosságban is igen nagy szennyezők, de ahogy az USA-ban, úgy másutt sem verik nagy dobra a hadsereggel kapcsolatos információkat.

Ezzel együtt talán elindul valamilyen változás az amerikai hadseregnél is, főként most, hogy az ország új fordulatot vett a klímaváltozás elleni harcban. Ennek egyik fontos eleme a Go Green nevű program, mely megújulók villamosenergia-termelésére alapoz, vagy a Nagy Zöld Flotta, mely a bioüzemanyagok fejlesztését és használatát célozza a haditengerészetnél.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(raketa.hu)

search icon