Interjú Nagy Rékával, a hivatásos Ökoanyuval

Interjú Nagy Rékával, a hivatásos Ökoanyuval
Interjú Nagy Rékával, a hivatásos Ökoanyuval

Amikor a Greendex.hu felkért, hogy gondozzam a „személyes történetek” rovatot, rögtön tudtam, hogy személyes kedvencemet is bemutatom majd. Nagy Réka, az Ökoanyu blog, valamint több fenntarthatósági témájú könyv szerzője tudatosan él, és munkásságával ösztönzi az embereket a zöld életmódra. 

Köszönöm, hogy vállaltad az interjút. Kérlek, először mesélj magadról!

A nagylányom születése után érkezett az életembe a „váltás”. Rengeteg babaruhát kaptunk kölcsön, és egyszerűen nem tudtam, mivel kellene őket kimosni. Keresgéltem természetes mosószereket, és közben rájöttem, hogy én is csinálhatnék környezetbarát tisztítószert. Mivel tudtam, hogy akár a véráramba is bekerülhetnek a mosószerekben lévő vegyszerek, elkezdtem utánaolvasni a lehetőségeknek. Viszonylag hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak erről van szó, hanem arról is, hogy a szokásainknak az élet más területein is komoly vonzatai vannak.

Az életmódváltás folyamatos fejlődés. Minél többet olvasol utána, annál jobban látod, mi hiányzik még, merre vezet az út. Vannak bizonyos területek, amelyekkel kapcsolatban úgy érzem, kihoztam magamból, amit tudtam. Elkezdtem hát új témákba beleásni magam és megosztani tapasztalataimat a követőtáborommal.

Aztán megjelent az akkor legfrissebb IPPC-jelentés (a Földművelésügyi Minisztérium szennyezésről szóló összegzése), amely igencsak apokaliptikus jövőképet festett, s ez alaposan földhöz vágott. Ennek hatására átgondoltam, mit lehetne tenni, melyek azok a témakörök, amelyeket előtérbe kell helyezni más kérdésekkel szemben. Azóta ennek jegyében tevékenykedtem. 

Nagy Réka idén tervezi megjelentetni hatodik könyvét.
Fotó: Nagy Réka

Mostanában mivel töltöd az idődet?

Van mire néznem. A blogomat átalakítva egy bő éve magazint indítottam, amelyet tartalommal töltök fel, jórészt egymagam. Jelenleg több könyvön dolgozom, valamint előadásokat tartok. A TED Alapítvány egy tematikus – a klímakérdést fókuszba helyező – konferenciájának, a TEDx Danubia Countdown-nak egyik közösségi programját vezetem és koordinálom. Erre még előző év októberében kértek fel.

A program a klímaváltozással és a megoldási lehetőségekkel foglalkozik több alprogram keretében. Az Action Circles nevű alprogramot én koordinálom, illetve részt veszek az egész rendezvény kommunikációjának irányításában is. Az a fő feladatom, hogy a programban részt vevő szervezeteknek, magánszemélyeknek segítő beszélgetéseket, rendezvényeket szervezzek. Ez eléggé lefoglal a mindennapokban. 

Mi a véleményed a manapság tapasztalható klímaszorongásról? Szerinted is van okunk félni?

Nem vagyok klímaszakértő, így nem tudok naprakész véleményt mondani. De azt tudom, hogy sokfajta modell létezik. Számtalan tanulmányt, elemzést olvasok, és látható, hogy a számok borzasztóan rosszak. Ha az ember logikusan végiggondolja a helyzetet, akkor világos, hogy nem áll túl jól a szénánk. Tehát azt gondolom, hogy a félelemnek van alapja. Itt a legjobb megoldás a cselekvés, ami – bizonyítottan – a szorongást is oldja. Ezért is tartom jó kezdeményezésnek az Action Circles-t: kapcsolatokat építünk, és támogatjuk a cselekedni vágyókat. Észnél kell lennünk, gyorsan kell reagálnunk. Muszáj elfogadnunk, hogy itt az ideje változtatni, mivel az a berendezkedés és azok a mechanizmusok, amelyek napjainkat jellemzik, nem fenntarthatóak.

A magazinod témáit honnan meríted?

Elsősorban a gyermekeim inspirálnak, és a saját életemben történő változások. Az én utam valóban fejlődéstörténet. Bár az úgynevezett „sötétzöld” megoldásokat részesítem előnyben, nem vagyok ellene a termékeknek sem. A járvány előtt jártam az országot az előadás-sorozatommal. Láttam, hogy nem mindenkinek könnyű életmódot váltani, de léteznek fenntartható megoldások. Fontosnak tartom megismertetni az emberekkel az alternatívákat, hogy tudjanak például az „öko” címke funkciójáról, vagy lássanak át a „zöldre mosás”-on. Az a cél, hogy könnyebben tudjanak fenntartható döntéseket hozni. 

Hogyan látod a jövődet a hivatásod terén?

Jelenleg öt könyvem jelent meg, most készül a hatodik, de ennek részleteiről még nem nyilatkozhatok, hiszen még zajlanak az egyeztetések, csiszoljuk a koncepciót. Annyit elmondhatok, hogy számomra is új, izgalmas területre kalandozom majd, iszonyat jó témát dolgozok fel benne. A tervek szerint még ebben ez évben megjelenik Magyarország első, fenntarthatósági szemléletű kiadójánál, a Ginkó Kiadónál. Emellett gőzerővel dolgozom az őszi Countdown-konferencián, és a jövőben is szeretnék közösségépítéssel foglalkozni.

search icon