Nagyon gyorsan le kellene jönnünk a palackozott vizekről!
Nagyon gyorsan le kellene jönnünk a palackozott vizekről!

Egy friss spanyol kutatás szerint a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa. Ehhez képest évről évre többet iszunk a PET-palackokban zárt, a világ jelentős részén a csapvíznél semmivel sem egészségtelenebb „ásványvizekből”, melyek egyetlen előnye a csapvízzel szemben a jobb marketingjük. A reklámokban a természetességgel és az egészséggel vannak összekötve, pedig ha csak a PET-palackokból felszabaduló mikroműanyagokra gondolunk máris egyértelmű az állítások megkérdőjelezhető volta.

A spanyol vizsgát eredményei szerint palackozott víz előállítása 3500-szor annyi környezeti forrás felhasználásával jár, mint a csapvízé. Az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatásukat tekintve ugyancsak nagy a különbség, a palackos víz 1400-szor nagyobb hatást fejt ki, mint a csapvíz.

A kutatás célja egyébként annak a kiderítése volt, hogy a kevésbé egészséges csapvízzel rendelkező Barcelona esetében mivel járna az, ha a teljes lakossága palackozott vizet inna. A katalán nagyváros ivóvízében egyébként a klórozás miatt jelen vannak az úgynevezett trihalometánok (THM), melyek egyes vizsgálatok szerint nagy mennyiségben rákkeltők lehetnek.

Ennek kockázata azonban elenyésző, az EU is szabályozza a THM egészségügyi határértékét, és a mostani kutatás is azt állapította meg, hogy még ha direkt összehasonlításban a csapvíz az erősebben klórozó városokban egy nagyon kicsit egészségtelenebb is a palackoshoz képest, messzebbről nézve ez a különbség elenyésző, miközben a környezeti előnyök egyértelműek.

Cristina Villanueva, a tanulmány vezető szerzője szerint az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széles körű használatát, miközben nyilvánvaló, hogy utóbbi környezeti hatása összehasonlíthatatlanul nagyobb a csapvíznél. (Telex)

search icon