Nálunk pihennek a hazafelé tartó fütyülő récék

Nálunk pihennek a hazafelé tartó fütyülő récék
Nálunk pihennek a hazafelé tartó fütyülő récék

Az Észak-Európában költő, jellegzetes hangú récefaj több száz egyede a Körös-Maros Nemzeti Park területén pihen meg vonulása közben.

A főleg növényekkel, néha kagylókkal és rovarokkal is táplálkozó récefaj a Nagy-Zsombék térségében pihen meg, amely a környék legnagyobb szikes mocsara, mely az év ezen részében teljesen víz alatt van. Ez azért is előnyös a madarak számára, mert az éjszakákat a vízen töltik.

Ahogy a nemzeti park honlapja írja, a térség kitűnő pihenőhely a fütyülő récék számára, míg a környező gyepek ideális táplálkozóhelyül szolgálnak. A fütyülő récék a többi récefajtól eltérően előszeretettel legelik a vízpartok füves területeit.

A fütyülő réce jellegzetes hangja mellet megjelenése is különlegese. A hímek homlokát aranybarna folt díszíti, míg csőrük kék, de a vége fekete. A testük fehéres, szürkés és halvány kékes árnyalatú, míg a tojók színe mélybarna.

A faj hazánkban védettnek számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Ezzel együtt az Amerika, Ázsia és Európa északi részein mindenütt elterjedt madarak nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon