Napelemek fogják árnyékolni a termőföldeket – és ez jó lesz nekik
Napelemek fogják árnyékolni a termőföldeket – és ez jó lesz nekik

A következő évtizedekben, ahogy már ma is látható, egyre hevesebb hőhullámokra és aszályos időszakokra számíthatunk. Ez a mezőgazdaság számára is komoly kihívást jelent, az egyik megoldási lehetőség – például új növényfajták mellett – a termőföldek árnyékolása lehet. Erre a feladatra pedig keresve sem találhatnánk jobb megoldást a napelemeknél.

Ahogy a 365 Zöld Ötlet cikke írja, az amerikai Cornell Egyetem legfrissebb tanulmánya tanulmánya szerint a napelemek kellően árnyékolják a növényeket az optimális fejlődés érdekében, cserébe pedig a növények hűsítő hatása révén a napelemek élettartama is megnő.

A napelemek passzív hűtése rendkívül fontos, hiszen minél alacsonyabb a napelem operatív hőmérséklete, annál inkább javulna hatékonysága, illetve annál tovább meghosszabbodik az élettartama.

A kutatók modellkísérletekkel próbálták kideríteni, hogy milyen mikroklíma keletkezik a napelemmel fedett földeken, például a klasszikus napelemfarmokhoz képest. A mérésekhez figyelembe vették a növények párologtatását, a napelemtáblák elhelyezési magasságát, a talajon termesztett növények és a napelemek albedóját. Kiderült, hogy a növények akár 10 Celsius-fokkal is csökkentik a napelemek felmelegedését.

A cikk által említett egyik kísérletben a napelemtáblák 4 méter magas lábakon álltak, alattuk pedig szójabab termesztése folyt. Meglepő módon ezek a napelemtáblák hűvösebbek maradtak, mint a kontrollként használt napelemek, amelyeket a csupasz talaj felett fél méterrel helyeztek el. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a panelek megfelelő elhelyezésével biztosítható azok hűtése, egyúttal akadálytalanul végezhető a növénytermesztés alattuk.

search icon