Napelemmel nyerhetnek tiszta energiát a levegőből
Napelemmel nyerhetnek tiszta energiát a levegőből

Két új találmánnyal jelentős áttörést érhetnek el a tiszta energia előállításában – állítják tudósok. A természetes folyamatokat utánozva hidrogént nyernek, amelyet jelenleg metán felhasználásával állítanak elő, és amelyhez hatalmas mennyiségű fosszilis energiát használnak fel.

Az egyik eszköz egy újfajta napelem, amely tízszer hatékonyabb, mint a korábbi hasonló eszközök, és amely képes utánozni a természetes fotoszintézist, a vizet hidrogénné és oxigénné alakítja, ezzel pedig képes drámaian csökkenteni az előállítás költségeit.

Végső soron úgy gondoljuk, hogy a mesterséges fotoszintézis eszközei sokkal hatékonyabbak lesznek, mint a természetes fotoszintézis, ami utat nyit a karbonsemlegesség felé

– mondta Zetian Mi, a Michigani Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

A félvezető sűrítésével a napelem több fényt tud hasznosítani. Ezt aztán egy másik felfedezéssel kombinálták, egy olyan félvezető katalizátorral, amely a használat során képes javítani önmagát, képes nagy fényintenzitást kezelni, de magas hőmérsékleten is boldogul. Ezt a többletenergiát több hidrogén kinyerésére lehet felhasználni, amivel csökkenthető a hidrogén előállításának költsége.

A másik eszköz egy egyszerű rendszer, amely képes vizet kinyerni a levegőből és hidrogéngázt előállítani. Ezt is a természetes folyamatok ihlették: alkotói szerint úgy működik, mint egy mesterséges levél, amely a napfényből összegyűjtött energiát tárolja.

Mindkét eszközt szabadtéri kísérletekben tesztelték, és alkotóik szerint jelentős javulást mutatnak a meglévő technológiához képest.

(Forrás: Independent)

search icon