Napok alatt lebonthatják a műanyagot egy új enzimmel
Napok alatt lebonthatják a műanyagot egy új enzimmel

Az austini Texasi Egyetem tudósainak egy csoportja olyan módosított enzimet hozott létre, amely napok alatt képes lebontani az egyébként évszázadok alatt széteső műanyagokat.

A múlt héten a Nature-ben megjelent tanulmányukban arról írnak, hogy az új enzim képes lebontani a PET (polietilén-tereftalát) néven ismert, széles körben elterjedt műanyagokat. A globális hulladék nagyjából 12%-át kitevő anyagot a depolimerizációnak nevezett folyamat során építőelemeire bontják, melyek később újra felhasználhatók A módosított enzim létrehozásában gépi tanulás (machine learning) segített a tudósoknak.

Hal Alper vegyészmérnök, a tanulmány egyik szerzője szerint módszerük sokkal előnyösebb a hagyományos újrahasznosítással szemben, melynek során olvasztással formázzák újra a műanyagot. Annál az eljárásnál minden újrahasznosítás alkalmával romlik a műanyag minősége, integritása. Ezzel szemben az enzimes megoldás esetében eredeti összetevőire bontják a műanyagot, melyet újra szűz műanyagként tudnak felhasználni.

Ez olyan, mintha a semmiből készítenénk friss műanyagot, azzal az előnnyel, hogy nem kell további kőolajforrásokat felhasználnunk.

– mondja Alper

A tudóscsoport 2005 óta már 19 különböző enzimet fedezet fel, melyek segítségünkre lehetnek a műanyagok újrahasznosításában. A mostani enzim elsősorban hatékonyságában különbözik a korábbiaktól. A tudósok előtt álló nagy kihívás most az, hogy az enzimet alkalmassá tegyék arra, hogy az a gyakorlatban is széleskörűen felhasználható legyen.

Egyre többen látják úgy, hogy a műanyagok újrahasznosításának jövőjét ezek a megoldások jelenthetik. Ilyen például a magyar Poliloop nevű startup is. Ők hasonló technológiával, egy különleges koktéllal bontják le a műanyaghulladékot, ahogy arról korábban nekünk is meséltek. (vice.com)

search icon