Ne szennyezd a környezetet egyszer használatos Elf Barral!
Ne szennyezd a környezetet egyszer használatos Elf Barral!

Egyre másra jelennek meg a hírek arról, hogy a magyar fiatalok tömegei szívják az Elf Bar nevű egyszer használatos e-cigarettákat. Ennek lehetséges egészségügyi következményeivel még koránt sem vagyunk tisztában, bár az szinte biztosra vehető, hogy ez az alternatív cigaretta hosszú távon inkább ártalmas, illetve függőséget okoz.

Ezzel együtt kevés szó esik arról, hogy a divatos szerkezet egyszer használatos változata rendkívül környezetszennyező, hiszen egy használat (800, 1500 vagy 3500 slukk) után csak eldobni lehet, újratöltésére, újrahasznosítására nincs lehetőség. Tekintve, hogy az eszközben a műanyag mellett elektronika és akkumulátor is van, ez minden, csak nem fenntartható.

Azon túl tehát, hogy az eszköz jelenleg illegálisnak minősül és az egészségre káros nikotint tartalmaz (valamint megnyitja az utat a nikotinfüggőség felé), rendkívül környezetszennyező is. Ha más érvek, vagy a tiltás nem is érik el a céljukat, ez utóbbi szempont minden fogyasztó számára megfontolandó.

Ha ez nem lenne elég, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) átfogó akciót indít az Elf Bar kereskedelme ellen. A termék a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Aki Magyarországon engedély nélkül értékesít ilyen terméket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

A két szervezet közös szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a közeljövőben a nyári táborokban, szeptembertől pedig valamennyi iskolában, valamennyi osztályban osztályfőnöki órán hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira. Ahogy az MTI írja, Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta az Elf Bar nikotintartalma
akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik a fiatalok, ha szívják. Az eszköz működése nem olyan, mint a hagyományos cigaretta: nem ég el néhány perc után, hanem addig szívható, míg a beépített akkumulátor tart.

A borítókép illusztráció!

search icon