Néhány tipp, hogy a kerted már januárban jól érezze magát
Néhány tipp, hogy a kerted már januárban jól érezze magát

Ne hagyjuk, hogy a hideg a kedvünket szegje, a kertünk ébredése már nem sokat várat magára! A jó kertész még a legzordabb téli hónapokban sem tétlenkedik, akad bőven tennivalója: ezt-azt lemetszeni, megjavítani, karbantartani, összesöpörni, és amit kell, még időben pótolni. A hellovidek.hu összeszedte, milyen munkákat hozhat a január, ha kertről van szó.

Ne dobd ki a karácsonyfát!

A hagyományok szerint sokan január hatodikán, azaz Vízkereszt napján kezdik el lebontani karácsonyfájukat. Rengeteg lehetőség közül választhatsz akkor is, ha nem szeretnéd kidobni elszáradt karácsonyfádat, hanem inkább te magad gondoskodnál az újrahasznosításáról.

Itt az idő a tavaszi magok megrendelésére

Ásni ugyan még nagyon korai, de a tervezéshez soha sincs elég korán. Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni – a vetésforgónak megfelelően – az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet.

Nézzük át a kerítést

Ha sérült, most javítsuk ki, ne várjunk vele tavaszig, amikor egyébként is összesűrűsödnek a kerti munkák.

Ellenőrizzük a kerti csapokat

Erősebb fagyokra várva ellenőrizzük, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigeteltük-e

Tisztítsuk meg a szerszámokat

A szerszámok javításának is itt az ideje. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, élesíteni, amikor már szükségünk van rá.

Téli metszés

Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amiket ezekben a hónapokban, téli álmuk közben megmetszhetünk. -5°C fok alatt azonban ne álljunk neki! Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását is, a túl sűrűn álló hajtásokat a talaj szintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza.

Kezdjük el a később kiültetendő zöldségek vetését

A hónap vége felé vessük el például a retket, a salátát, a póréhagymát, borsót, természetesen egyelőre beltérben, hogy tavasszal kiültethessük a palántákat a kertbe.

(Forrás: hellovidek.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon