Az USA a legnagyobb műanyagszennyező a világon
Az USA a legnagyobb műanyagszennyező a világon

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható. Az amerikai szövetségi kormánynak szerdán átadott tanulmány szerint az olcsó, sokoldalúan felhasználható műanyagok megjelenése „bármerre is nézünk, a műanyaghulladék világméretű özönét eredményezte”. A tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része mögött az USA áll.

Az 1960-as évek óta meredeken emelkedik a műanyagszemét mennyisége az Egyesült Államokban, a legfrissebb adatok szerint évente 42 millió tonnára rúg, ami lakosonként 130 kilogrammot jelent. Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több mint az Európai Unió – az adatközlés idején – 28 államának összes műanyagszemete együtt véve.

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyag szemét – köztük palackok, szívószálak, csomagolóanyagok – eldobálása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is kerülhet a környezetbe a jelentés szerint.

A szemét nyomon követésének hiányzó adatai miatt valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül.

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba, ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó üríteni a terhét a sós vízbe. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

A műanyaghulladék olyan környezeti és társadalmi válság jele, amelyet az Egyesült Államoknak határozottan kezelnie kell annak forrásától a tengerig.

–mondta Margaret Spring, a Monterey Bay Aquarium szakértője

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a – különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan – műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie. (MTI/Guardian)

search icon