Nem invazív fajjal találkoztál, ha kolibrit láttál a kertben
Nem invazív fajjal találkoztál, ha kolibrit láttál a kertben

Az egyik legszebb és legkülönlegesebb hazai rovarfaj a kacsafarkú szender, mely nemcsak méreteiben hasonló a legkisebb kolibrikhez, de repülési stílusában is. A lepkefélék közé tartozó faj elképesztő sebességgel csapkod a szárnyaival és a többi lepkétől eltérően nem a virágon megtelepedve, hanem kolibriszerűen egy helyben lebegve csemegézik a virágok nektárjából igen hosszú pöndörnyelve segítségével.

A kacsafarkú szendernek nem csak a szárnya jár gyorsan, a munkáját is nagy tempóban végzi: alig néhány perc alatt akár száznál is több virágok képes meglátogatni, így beporzóként is nagyon fontos a jelenléte.

Megfigyelték, hogy négy perc alatt, több mint négyszáz ibolyavirágot látogatott meg.

–írja a wikipedia

A nálunk előforduló mintegy 20 szenderfaj többségével ellentétben a kacsafarkú szenderek nappal aktívak. Nevüket potrohuk végén található fekete-fehér farpamacsukról kapták, amely repülés közben kormánylapátként segíti őket. Ahogy korábban írtunk is róla, 2021-ben a kacsafarkú szender lett az Év rovara.

A faj az ország délnyugati, már-már mediterrán jellegű területeit leszámítva nem telel nálunk. Legtöbbjük Dél-Európába vándorol a hűvösebb hónapokra, ahol könnyebben át tudják vészelni a telet. A vándorok aztán április környékén kezdenek újra feltűnni itthon.

A virágok nektárjához igen hosszú pöndörnyelve segítségével jut hozzá

A szenderek a lepkék között kitűnő repülőnek számítanak, több fajuk is képes megtenni akár sok ezer kilométert, nem ritka, hogy a mediterrán vidékektől egészen Skandináviáig is eljutnak. (Turista Magazin)

Fotók: wikipedia

search icon