Nem kerültünk közelebb a világvégéhez, de távolodni sem sikerült
Nem kerültünk közelebb a világvégéhez, de távolodni sem sikerült

Megjelent a végítélet óráját felügyelő bizottság friss közleménye, ami alapján az óra mutatójának nem sikerült távolodnia az éjféltől. A tudósok szerint továbbra is csak pillanatokra vagyunk a katasztrófától.

Az 1947 óta működő óra kezdetben egy globális atomháború kockázatait jelképezte, 2007 óta viszont az éghajlatváltozást és más, a bolygó élhetőségét ellehetetlenítő tényezőket is figyelembe vesz az óra mögött álló tudóscsapat. Az órát legutóbb egy éve állították át, akkor 20 másodperccel kerültünk közelebb a végítélethez, az akkor hátralévő 100 másodperc azonban most nem módosult.

Az órát az Atomtudósok Bulletinje (BAS) felügyeli, akik kiegészülnek egy 13 Nobel-díjas tudóst is magába foglaló bizottsággal. Friss megállapításaik szerint az elmúlt évben a világjárvány megmutatta, hogy a nemzetközi rendszer mennyire felkészületlen a globális vészhelyzetekre, illetve hogy az országok nem is hajlandóak megfelelően kezelni azokat.

A világ és különösen a G20 országainak azt róják fel, hogy nem helyeznek megfelelő hangsúlyt a szén-dioxid kibocsátásának mérséklésére. Utóbbiak 240 milliárd dollárral támogatták 2020-ban a fosszilis forrásokon alapuló energiatermelést, míg a megújuló energiákra csak 160 milliárdot költöttek.

A BAS az egyik legnagyobb veszélynek a dezinformáció és az összeesküvés-elméletek széleskörű terjedését tartja, mert ezek fokozhatják az éghajlatváltozás vagy épp egy atomháború fenyegetések súlyosságát.

Ezzel együtt üdvözlik az új amerikai elnököt, mert szerintünk Joe Biden megválasztása egy biztonságosabb és józanabb világ felé tett lépés lehet, amit az is bizonyít, hogy Biden máris visszavezette országát a párizsi egyezménybe, és úgy tűnik az Oroszországgal kötött, február elején lejáró atomfegyver leszerelési egyezményt is sikerül meghosszabbítani újabb öt évvel.

A BAS teljes beszámolója itt elérhető.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon