Nem minden papsajt – Miért tűnnek el egykor gyakori növényeink?
Nem minden papsajt – Miért tűnnek el egykor gyakori növényeink?

Vajon hová tűntek az utak mentén, árokpartokon régen olyan gyakori, ismert növények, mint a kamilla, a papsajt, vagy a pipacs? A wmn.hu újságírója elgondolkozott ezen, és “környezetvédelmi oknyomozásba” kezdett.

Hogy a rejtély végére járjon, egy szakértőt kérdezett meg, Barina Zoltánt (WWF Magyarország).

„A legfontosabb a tájhasználat radikális megváltozása. A legeltetés hazánk nagy területein megszűnt vagy jelentősen visszaesett. A mi gyerekkorunkban azért is volt olyan gyakori, például, a kamilla és a papsajt, mert ezek viszonylag alacsony termetű növények, nem bírják azt, amikor nagyobb növények túlnövik, leárnyékolják, őket. Azt fontos látnunk, hogy bizonyos mértékig ez egy természetes folyamat: a növényeknek az elterjedési területe folyamatosan változik. Ma már közismert, hogy a klímaváltozás is okozza egyes növények visszaszorulását, ugyanakkor több más ok is állhat a háttérben.” – mondja a szakértő.

„A kereskedelem és sok más tényező hatására folyamatosan jönnek be idegenhonos fajok az országba. Ahogyan a parlagfű pár évtized alatt a legnagyobb területeket beborító tömeggyomunk lett, úgy más növények is villámgyorsan képesek elterjedni és ezzel együtt kiszorítani más, kevésbé ellenálló, szűktűrésű honos fajokat.” – teszi hozzá.

A természetvédelemben dolgozók közül számosan monitorozzák, hogyan változik egyes növények állományának nagysága, elterjedése. Óriási szükség van azokra az önkéntesekre, akik személyes érdeklődésük, hobbijuk miatt járják a természetet, és valódi szaktudásukat a természetvédelem szolgálatába állítják. Az ő tevékenységük rendkívül fontos az effajta megfigyelések kapcsán.

A szakember szerint tehát ok nélkül nem kell vészharangot kongatni, ugyanakkor nagyon hasznos, ha a lakosság odafigyel a növényzet változásaira, és ha a fentieket figyelembe véve is úgy értékeli, egy-egy növény állománya drasztikusan csökken (vagy egy invazív, idegenhonos fajé ugrásszerűen nő), a területileg illetékes nemzeti park szakembereinek tudomására hozza a megfigyeléseit.

A növények ugyanis azon túl, hogy hozzátartoznak egy táj arculatához, és így a mi emlékeinkhez, elengedhetetlen láncszemei az ökoszisztémának, táplálékforrásul és búvóhelyül szolgálnak az ott élő állatok számára, de a talaj megkötésétől a csapadékvíz elvezetéséig számos egyéb dologban is fontos szerepük van.

(Forrás: wmn.hu Kép: pexels.com)

search icon