Növényi erő: tudósok áramot termeltek egy pozsgásból
Növényi erő: tudósok áramot termeltek egy pozsgásból

Megeshet, hogy egy napon a szél- és a napenergia mellett a növények is hasznosíthatók lesznek a tiszta energia előállítására. Tudósok ugyanis sikeresen használtak egy pozsgás növényt arra, hogy élő „bio-napelemet” hozzanak létre a fotoszintézis segítségével.

De hogyan is működik a növényi energia? Minden élő sejtben a természetes biokémiai folyamatok során az elektronok – az atomokban található elektromosan töltött részecskék – körbe-körbe járnak. Ez a folyamat emberekben, baktériumokban, növényekben és gombákban egyaránt lejátszódik. Ahhoz azonban, hogy ezt az energiát hasznosítani lehessen, a kutatóknak ki kell találniuk, hogyan lehet ezt az áramot „befogni”. Ehhez az Amerikai Kémiai Társaság a fotoszintézis erejét használta fel, azt a természetes folyamatot, amelynek során a növények a napfényt táplálékká alakítják.

A fotoszintézis során a fény hatására a vízből elektronok szabadulnak fel, ez eredményezi az oxigén és a cukor keletkezését. Ez azt jelenti, hogy az élő fotoszintetikus sejtek folyamatosan elektronokat termelnek, amelyek kivonhatók, és egy külső áramkör táplálására használhatók, akárcsak egy napelem

– áll az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

Ennek bizonyítására a kutatók elektromos vezetékeket csatlakoztattak egy Corpuscularia lehmanii, azaz egy úgynevezett jégnövény levelebe, mivel a pozsgás növények különösen vízigényesek, így ideálisak a kísérlethez. A levél feszültsége 0,28 voltnak felelt meg (összehasonlításképpen: egy hagyományos autó akkumulátorának elektromos kapacitása 12,6 volt). Bár ez a teljesítmény kisebb, mint egy akkumulátoré, a kutatók állítják, hogy több levél sorba kapcsolásával növelhető a feszültség. Ez a (szó szerinti) zöld energia reményeik szerint lehetőséget ad a jövőbeli fenntartható technológiák továbbfejlesztésére.

(Forrás: Euronews)

search icon