A felmelegedés komoly hatással lehet a fotoszintézisre

A felmelegedés komoly hatással lehet a fotoszintézisre
A felmelegedés komoly hatással lehet a fotoszintézisre

Nagy bajban lehetünk, ha a beigazolódik amit egy új tanulmány feltételez. Elképzelhető, hogy a jövőben a növények jóval kevesebb szén-dioxidot tudnak majd megkötni a légkörből.

Az emberiség által kibocsátott szén-dioxid csaknem egy harmadát képesek megkötni a növények és talajlakó mikrobák, azonban a következő két-három évtizedben a melegedés hatására ez a mutató megfeleződhet, ez pedig fordulópontot jelenthet a klímaváltozásban.

A növények a fotoszintézis révén képesek megkötni a szén-dioxidot, ennek a folyamatnak azonban nagyjából fix hőmérsékleti keretekre van szüksége. A kutatók azt találták, hogy amikor ezeket a kereteket átlépi a hőmérséklet, akkor a fotoszintézis hatékonysága gyorsan romlik, a növények szénelnyelőből szénkibocsátóvá válhatnak.

Jelenleg a földi bioszféra kevesebb mint 10%-a lépte át a fotoszintézishez optimális hőmérsékleti kereteket, de az emberiség jelenlegi kibocsátási szintjét figyelembe véve a bolygó melegedésének sebességével akár az 50%-ot is elérheti az arány a 2050-es évekre.

Bár a különböző növények másképp reagálhatnak, mindegyiknél csökkenni fog a fotoszintézis hatékonysága, ha a hőmérséklet emelkedni fog. A változás egyes területeken akár egészen drámai is lehet, és ezek a változások leginkább a szénben gazdag ökoszisztémákat sújthatják, amilyen például az Amazonas-medence őserdeje vagy a tajga végtelen erdei.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(phys.org)

search icon