Nyílt levélben tiltakoznak a magyar környezetvédők a glifozát engedélyezése ellen
Nyílt levélben tiltakoznak a magyar környezetvédők a glifozát engedélyezése ellen

2017-ben részben magyar támogatással korlátozott időre újra engedélyezték az Európai Unióban a valószínűsíthetően rákkeltő glifozát gyomirtó szerek használatát. Most 36 zöld civilszervezet arra kéri Nagy István agrárminisztert, hogy a szer további használatát szabályozó 2022-es uniós tárgyalásokon a jelenlegi szándékkal ellenkezőleg, ne támogassa a hatóanyag engedélyének meghosszabbítását.

Mint nyílt levelükben írják, az ENSZ rákkutatási ügynöksége, az IARC „valószínűleg emberi rákkeltő anyagként” sorolta be a glifozátot, mely kimutatható többek között kismamák szervezetében, ez pedig a méhlepény- és embrionális sejteket súlyosan károsíthatja, és ún. nem programozott és programozott sejthalált válthat ki.

Az emberi egészségre gyakorolt hatása mellett a szernek feltételezhetően szerepe van a világszerte, így nálunk is észlelhető biodiverzitás-csökkenéshez. A nyílt levél szerint a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok állománya az elmúlt évtizedekben Európa-szerte folyamatosan és félelmetes ütemben csökken: az elmúlt 30 év alatt Magyarországon ez 37%-os fogyatkozást jelent, amelynek hátterében az élőhelyek átalakítása mellett a nagy hatékonyságú növényvédő szerek használatának terjedése áll

Ennek ellenére az illetékes magyar hatóságok a holland, francia illetve svéd illetékesekkel együtt részt vettek az Assessment Group on Glyphosate jelentés elkészítésében, mely a gyártó cégek adatait felhasználva biztonságosnak ítélte meg a glifozát használatát.

A valószínűsíthetően rákkeltő glifozát gyomirtó tilalmát követelik zöld szervezetek az agrárminisztertől Hazai zöld…

Posted by Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarország on Wednesday, July 14, 2021

Mint írják, a kormánynak nem a glifozát betiltása ellen kellene tevékenykednie, hanem inkább azért, hogy elősegítse a gazdák átállását egy olyan reziliens és fenntartható mezőgazdaságra, ami nem hogy nem károsítja a környezetet, hanem azzal összhangban működik, elősegítve a regenerációs folyamatokat.

A nyílt levél több számadatot is közöl azzal kapcsolatban, hogy a glifozát teljes elhagyása nem okozna jelentős problémát a mezőgazdaságban, hiszen maximum 0,5-1%-al csökkenne a termés. Ráadásul, ha ezt követően a gazdák nem újabb gyomirtó szerekhez, hanem mechanikai gyomirtó eszközökhöz nyúlnának, legfeljebb 1-2 euróval nőnének meg a költségeik hektáronként.

A nyílt levél és az aláírók listája a Greenpeace Magyarország honlapján érhető el.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon