Okos megoldásokkal fejleszti a villamosenergia-hálózatot az E.ON
Okos megoldásokkal fejleszti a villamosenergia-hálózatot az E.ON

A Danube InGrid projekt keretében az E.ON csoport Északnyugat-Dunántúlon és Szlovákia nyugati részén okos megoldásokkal fejleszti a villamosenergia-hálózatot. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) által támogatott fejlesztés célja az, hogy intelligens megoldásokkal kezeljék az energiatermelés és a felhasználási csúcsok közötti idő- és térbeli különbségeket, egyensúlytalanságokat.

A hatékonyságnöveléshez a legmodernebb adatfeldolgozó- és továbbító, illetve infokommunikációs technológiákat dolgozzák ki. A rohamosan növekvő megújuló kapacitás hálózati csatlakozása érdekében pedig mikroállomásokat is építenek. A rendszer részeként okos hálózati eszközöket telepítenek, így vonják be őket energiafogyasztásuk, illetve energiatermelésük vezérlésébe. Az elosztóhálózatok intelligens felügyeletének köszönhetően egyre nagyobb számban csatlakozhatnak a villamosenergia-hálózathoz a megújuló alapú vagy elosztott villamosenergia-termelő kapacitások.

Az intelligens hálózati technológia mind a fogyasztói oldal szokásaihoz, mind a termelők igényeihez alkalmazkodik. Így az E.ON rugalmasabb szolgáltatást tud nyújtani ügyfeleinknek, a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok figyelembevételével.

A projekt az első okos hálózati elosztó-rendszerirányítói magyar-szlovák együttműködés, melynek költségvetése 2020 és 2025 között 291 millió euró (csaknem százmilliárd forint).

(vg.hu)

(foto: pixabay.com)

search icon