Ökoszex: a világ legtermészetesebb dolga

Ökoszex: a világ legtermészetesebb dolga
Ökoszex: a világ legtermészetesebb dolga

A „fenntarthatóság” és a „zöld” szó hallatán az embernek elsőre nem a hálószobája ugrik be. Legalábbis biztos, hogy nem a szexuális élete. Sokaknak eszébe sem jut, hogy egyik kedvenc időtöltésükkel valójában mennyit árthatnak. Pedig a szex az egyik legkörnyezetbarátabb tevékenységünk lehetne, de csak akkor, ha odafigyelünk arra, hogy az apró örömöket elősegítő trükkök és eszközök használatát végül nem a bolygó sínyli-e meg.

Elég, ha egy magyar kutatás megdöbbentő eredményeit nézzük: 2019-ről 2020-ra 1500 liter síkosító és 5000-nél több hátmasszázsra elegendő masszázsgél tette izgalmasabbá az intim és/vagy magányos perceket. Az együttléteket pedig 240 órán át égő masszázsgyertya helyezte romantikus megvilágításba. 40%-kal nőtt az elektromos segédeszközök eladása is a szóban forgó évben, amivel ugyan az öröm percei nem számolhatóak ki, de az biztos, hogy az elégedett vásárlók rengeteg szárazelemet merítettek le azóta.

Üvegből készült segédeszköz: igényes és kopásálló

Tedd a szexet környezetbarátabbá!

Amennyiben eddig nem tetted, most itt az idő, hogy a kezedbe vedd az irányítást a hálószobádban – legalábbis, ami a zöld szemléletet illeti! Mielőtt berohansz a drogériába, és zavarodban gyorsan lekapsz a polcról egy kőolajalapú és parabénes síkosítót, helyette válassz természetes és bio alapanyagokat, mint például a kókuszolaj, az olívaolaj vagy az aloe vera! Ezeknek a használatát a bőröd és a pénztárcád mellett – hiszen sok egyéb célra felhasználhatóak – a természet is megköszöni majd.

Fontos a fenntartható anyaghasználat

A romantikus, gyertyafényes éjszakák hallatán pedig valószínű, hogy nem gondolsz az égés során a levegőbe jutó káros anyagokra vagy a talajba szivárgó paraffinra. Használj helyettük inkább modern elektromos gyertyát vagy természetes, környezetbarát szójaviaszból készült gyertyákat, amelyek tisztábban és hosszabban égnek! A színvariációk és a funkciók átböngészése mellett nem árt, ha szexuális segédeszköz vásárlásakor tudatosan figyelsz arra is, hogy olyat válassz, amely nem megy tönkre pár alkalom után, hanem akár évekig is használható. Kevéssel nagyobb anyagi ráfordítással elégedettebb lehetsz minden szempontból. Az anyaguk tekintetében lehet jó minőségű üveg- vagy famodelleket is találni, de már bőven van a piacon biológiai úton lebomló szilikon eszköz is a többi műanyag kivitelezésű helyett.

A zöldenergiával működő vibrátor pedig a szexuális segédeszközök Teslája: napenergiával, illetve mesterséges fénnyel működik, és még így is 2,5 órás menetideje van – ami barátok közt is csúcsteljesítmény –, így elemre sincs többé szükségünk. A hab a tortán, amikor olyan cégtől vásárolsz, amelyik nemcsak diszkréten, de ökobarát módon is csomagol.
Az élet párban szép! Még szebb, ha közben egymásra és a környezetre is vigyázunk, arról nem beszélve, hogy a globális népességnövekedés rajtvonala a szexuális együttlét. Még az ENSZ is ingyen óvszerrel harcolna a klímaváltozás ellen. A természetes latex óvszerek piaca egyre nagyobb. Szén-dioxid-mentes technológiával készülnek, és vannak közöttük fair trade termékek is.

A születésszabályozás módszerei között is szerencsére széles a választék, de mindenképp alapos utánajárást és háttértudást igényel a számodra legmegfelelőbb kiválasztása, hiszen itt az egészség megőrzése is ugyanannyira fontos, mint az egyéni elköteleződés a természet megóvása iránt. Amennyiben azokat a lehetőségeket vesszük sorba, amelyek valóban megbízhatóak – tehát nem a megszakításos védekezés, amely ugyan semmilyen speciális eszközt nem igényel, de egy elvétett pillanat, és a fogyasztói társadalom újabb taggal bővül –, akkor a legnépszerűbb közülük talán a fogamzásgátló tabletták használata. Ezek azonban egyrészt műanyag csomagolásban érkeznek, tehát rengeteg hulladék képződik belőlük, másrészt aggodalomra ad okot a szervezetből kiürülő, a vizelettel az élővilágba jutó és azt károsító hormonok mennyisége is. Ugyanez érvényes a hormontartalmú injekciókra vagy akár a hüvelygyűrűk használatára is.

A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítményekkel – mint a gélek, kúpok, irrigátorok – szintén az a probléma, hogy csomagolásukból az évek során nagy mennyiségű szemét halmozódik fel, illetve ha lejár a szavatosságuk, háztartási hulladékként nem is kezelhetők. Csak a gyógyszertárakban lehet leadni őket, a természetbe kerülve ugyanis károsítják az élővilágot és a környezetet. A spirál felhelyezése egy fokkal jobb megoldás, hiszen csak 5–7 évente kell cseréltetni, és a régi tévhittel ellentétben a szakemberek szerint nem okoz sem termékenységi zavart, sem daganatos elváltozásokat a méhben. Bármilyen korú hölgy használhatja, az sem számít, hogy van-e már gyereke, vagy még szeretne szülni a későbbiekben.

A tablettás fogamzásgátlás sok szempontból nem szerencsés.

A legzöldebb megoldás: amennyiben hajlandó az ember a komfortzónájából kilépni, és energiát, illetve időt fordítani arra, hogy jobban megismerje a testét, létezik olyan hormonmentes fogamzásgátlás is, amely teljesen egészséges, és semmilyen módon nem károsítja a környezetet. A lényege a test biológiai jelzéseinek és ciklusának pontos ismerete. Pontosan meghatározható, hogy mikor van nyitva a termékenységi ablak, tehát melyik az az időszak, amikor érdemes önmegtartóztatást gyakorolni, ha nem szeretnénk teherbe esni. A különböző telefonos applikációk segítenek a nyomon követésben, de nem elég a menstruációk időpontját feljegyezni, mert a hormonokat, az ovulációt befolyásoló rengeteg egyéb tényező miatt nem lesz megbízható az eredmény. A pontos információk megszerzéséhez léteznek különféle lehetőségek: a testhőmérséklet, a méhnyaknyák, illetve a méhnyak állapotának napi nyomon követése. Ezek együttesének vizsgálata a szimptotermális módszer. Elsajátításához érdemes szakemberrel vagy orvossal konzultálni. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a lehetőség sem véd a nemi úton terjedő betegségektől! Ha azonban életmódunkból adódóan lehetséges kipróbálnunk, érdemes megfontolni az alkalmazását: a testi-lelki egészség megőrzése végett és természetvédelmi jelentősége miatt is. Komoly önfegyelmet és kitartást igényel, de annak, aki ökotudatosan éli az életét, már alapból megvannak ezek a tulajdonságai.

Egy kis kísérletezés, mellette némi egészségügyi és ökológiai elővigyázatosság a hálószobában, zöld alternatívák és egy tudatosabb vásárlói attitűd örömet okoz mindenkinek: neked, a partnerednek és még a bolygónak is!

search icon