Olcsóbb tölteni az autót, mint tankolni
Olcsóbb tölteni az autót, mint tankolni

Az amerikai háztartások mintegy 90 százaléka spórolna az üzemanyagköltségeken, ha benzinüzemű autó helyett elektromos autót vásárolna – derül ki egy új kutatásból. A zöldebb elektromos autók így nemcsak a bolygónak hasznosak, hanem annak is, aki megvásárolja őket. Az eredményeket az Environmental Research Letters című folyóiratban tették közzé.

A tanulmány, amely csak az üzemanyagköltségeket vizsgálta, és nem vette figyelembe az új autók költségeit, országszerte összehasonlította a benzin árát az elektromos áram árával, és megállapította, hogy az amerikai sofőrök 71 százalékának felére csökkenne az üzemanyagszámlája, ha új elektromos járműre váltana. Az autósok mindössze 0,02 százaléka látná ugyanezt a megtakarítást egy új benzinüzemű autó vásárlásával.

Eredményeink azt mutatják, hogy az elektromos autók nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében jobbak, hanem a legtöbb esetben olcsóbbak is

– mondta Joshua Newell, a Michigani Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője egy közleményben.

A kaliforniai, washingtoni és New York-i autósok számára a legnagyobb üzemanyag-megtakarítást és a legnagyobb kibocsátás-csökkentést jelentené egy elektromos autó vásárlása. Egyes helyeken több mint 600 dollárt spórolhatnának évente, ami a tisztább elektromos hálózatoknak és az elektromos áram és a gáz ára közötti nagyobb különbségnek tudható be ezeken a helyeken.

Bár a konnektoros autók ára magasabb, más kutatások szerint az elektromos járművek élettartamuk alatt általában olcsóbbak, mint a hasonló benzinüzemű járművek, mivel az üzemanyag és a karbantartás terén megtakarítást érnek el.

A nemrégiben kibővített amerikai adókedvezmények, amelyek összege 7500 dollár a kritériumoknak megfelelő új elektromos autókra és 4000 dollár a használt elektromos autókra, azt célozzák, hogy az elektromos autók a vásárláskor versenyképes költségekkel rendelkezzenek.

(Forrás: e360.yale.edu)

search icon