Olyan állat született a budapesti állatkertben, ami a vadonban már kihalt
Olyan állat született a budapesti állatkertben, ami a vadonban már kihalt

A mhorr gazella eredetileg Észak-Nyugat Afrikában volt őshonos, de az 1970-es évekre teljesen eltűnt élőhelyéről. Így a faj csak állatkerti állományokban maradt fenn. Most Budapesten is gyarapodott a számuk.

Ezeknek a gazelláknak a szaporításával jó esély van a faj megmentésére. Bizonyítja ezt az is, hogy Marokkó déli területein újra lehet találkozni ezekkel az állatokkal, köszönhetően egy visszatelepítési programnak, ami az állatkerti egyedek visszavadításán alapszik.

 A Fővárosi Állatkert 2007 óta vesz részt az európai állatkertek mhorr gazella tenyészprogramjában. Az első gida 2009 tavaszán született, amelyet azóta több másik utód is követett. A budapesti állatkertben világra jött és sikeresen fel is cseperedett állatok idővel más, ugyancsak a tenyészprogramban részt vevő állatkertekbe, többek között Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba és Ausztriába kerültek – írja az MTI.

Az elmúlt időben egy ideig nem született új gida megfelelő tenyészállat híján. Nemrég azonban új tenyészbak érkezett és így újraindulhatott a tenyésztés.

A kis gazella május 10-én született, de egy ideig le volt zárva a Szavannaház, hogy ne zavarják a kicsi és az anya nyugalmát. Mostanra viszont újra megnyitották, úgyhogy látható a mohrr gazella gida.

(MTI)

search icon