Örökre eltűnhet a jég az Északi-sarkon
Örökre eltűnhet a jég az Északi-sarkon

A tudósok figyelmeztetnek, hogy az Északi-sarkvidékről a tervezettnél nagyjából egy évtizeddel korábban eltűnhet a tengeri jég. Ez egy újabb egyértelmű jele annak, hogy az éghajlati válság a vártnál gyorsabban zajlik. A Nature Communications című folyóiratban kedden közzétett új tanulmány szerint az Északi-sarkvidék tengeri jege már a 2030-as években teljesen eltűnhet szeptemberben.

A tudósok szerint még ha a világ már ma jelentős mértékben csökkenti is a bolygót felmelegítő szennyezést, az Északi-sarkvidéken a 2050-es évekre még mindig jégmentes nyarak várhatók. A kutatók az 1979 és 2019 közötti változásokat elemezték, különböző műholdas adatokat és éghajlati modelleket hasonlítottak össze, hogy felmérjék, hogyan változik az Északi-sarkvidék tengeri jege.

A tengeri jég csökkenése nagyrészt az ember okozta, bolygónk felmelegedését okozó szennyezés eredménye, és a korábbi modellek alábecsülték az északi-sarkvidéki tengeri jég olvadásának tendenciáit

– írja cikkében Kovács Ferenc az index.hu-n.

Az elmúlt évtizedekben az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegedett, mint a világ többi része. A NASA szerint a térségben már most is gyors ütemben csökken a tengeri jég: a szeptemberi tengeri jég évtizedenként 12,6 százalékkal zsugorodik. Egy nyári, tengeri jég nélküli Északi-sarkvidék szörnyű hullámzó hatásokat váltana ki az egész világon. A fényes fehér jég visszaveri a napenergiát a Földről. Amikor ez a jég elolvad, feltárja a sötétebb óceánt, amely több hőt nyel el, ami további felmelegedést okoz. Ez az úgynevezett „sarkvidéki erősödés” néven ismert visszacsatolási folyamata.

A sarkvidéken egy másik ciklikusság is megfigyelhető. A jég a sarkvidéken télen felhalmozódik, majd nyáron elolvad, és jellemzően szeptemberben éri el a legalacsonyabb szintet, mielőtt a ciklus újrakezdődik. Ha azonban a természetes folyamatokat az emberi beavatkozás megzavarja, akkor visszafordíthatatlan következményekkel fogunk találkozni. A tudósok szerint ugyanis, ha az északi-sarkvidéki nyarak jégmentessé válnak, a hidegebb évszakokban a tengeri jég felhalmozódása sokkal lassabb lesz. Minél melegebb lesz, annál valószínűbb, hogy az Északi-sarkvidék a hidegebb évszakban is mentes marad a tengeri jégtől.

(Forrás: index.hu)

search icon