Ősi ötletek felelevenítésével szállnak szembe a hőséggel a spanyolok

Ősi ötletek felelevenítésével szállnak szembe a hőséggel a spanyolok
Ősi ötletek felelevenítésével szállnak szembe a hőséggel a spanyolok

A rekkenő hőség nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is komoly szenvedést okoz az embereknek. Sevilla arra tesz kísérletet, hogy a városlakóknak elviselhetőbbé tegye a forró nyári napokat, akár ezer évvel ezelőtti technikák újrafelhasználásával.

A forróság nem ismeretlen fogalom Sevillában, ahol az emberek nyáron este nyolcig el sem hagyják otthonukat, és programjaikat is a késői órákra időzítik. A Guadalquivir folyó mellett épült spanyol városban rendszeresen megy akár 40 fok fölé a hőmérséklet a nyár folyamán. A bolygó felmelegedésével egyre rosszabb lesz a helyzet, a tudósok számításai szerint a következő 5-10 évben az 50 fokot is meghaladhatja majd a hőmérséklet.

Sevilla városa évszázados küzdelmet folytat a hőség ellen. Már az 1940-es évekből származó képeken is nagy napellenzőkkel borított utcák láthatók, amelyek az embereket hivatottak megvédeni a napsugárzástól és segítenek hűvösebben tartani a várost.

A város mindent bevet annak érdekében, hogy néhány fokkal javítsa a hőérzetet. Nyilvános szökőkutakat telepítenek, évente ötezer fát ültetnek és áttértek a hővisszaverő építőanyagokra.

Ezen kívül Sevilla egy 5 millió eurós kísérleti projekttel készül, amelynek célja, hogy 10 fokkal csökkentse az utcák átlaghőmérsékletét.

Az átlaghőmérséklet csökkentése érdekében a mérnökök kitalálták, hogyan lehet lemásolni az ősi perzsa qanatok technológiáját. Ezek a több mint ezer évvel ezelőtt kifejlesztett rendszerek olyan föld alatti csatornák építéséből állnak, amelyek a vizet egy nagy, hűtendő területen vezetik át. A csatorna mentén fúrt függőleges aknák a föld alatt levegőt vezetnek a felszínre, csökkentve ezzel a felszín feletti hőmérsékletet.

Egy másik kísérleti módszer szerint a hűvös föld alatti vizet a föld fölé szivattyúzzák, amit az épületek teteje felé irányítanak majd, ami onnan lecsorog majd a porózus falakon, és segít csökkenteni a belső és külső hőmérsékletet. A rendszerhez speciális padok is tartoznak majd, ahova az emberek leülhetnek, hogy kicsit regenerálódjanak az extrém hőségben.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon