Összefognak a világ nagyvárosai a jövőért?
Összefognak a világ nagyvárosai a jövőért?

Világszerte már 211 tagja van az élelmezési problémák városi szintű kezelését célul kitűző Milánói Élelmezési Megállapodásnak, azonban a régiónkból eddig csak Bécs, Ljubljana és Zágráb csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Greenpeace számolt be arról az ígéretes kezdeményezésről, melynek keretében környezetbarátabb és fenntarthatóbb élelmezési rendszert fejlesztenek ki és vezetnek be az együttműködésben részt vevő települések és melyhez magyar városok is tudnak csatlakozni.

A 2014-ben Milánó polgármestere által tető alá hozott összefogás egyre aktuálisabb kérdésekkel foglalkozik, már csak azért is, mert a Föld népességének több mint a fele és egyre nagyobb hányada él városokban. Az összefogásban résztvevő városok lakossága meghaladja a 350 milliót.

forrás: Greenpeace

A Milánói Élelmezési Megállapodásban résztvevő nagyvárosok vezetői elkötelezték magukat, hogy rugalmas, biztonságos, sokszínű és fenntartható élelmezési-rendszereket fejlesztenek, amelyek egészséges és megfizethető élelmet kínálnak minden embernek. Közben lehetőleg a helyi élelmiszereket és termékeket részesítik előnyben a fenntarthatóság és az élelmiszerbiztonság szellemében.

Az összefogás résztvevői közösen is küzdenek a klímaváltozással, adaptációs megoldásokat alkalmaznak és törekednek a biológiai sokféleség megőrzésére. Az Élelmezési Megállapodás ajánlásokat fogalmaz meg, melyek segíthetik a világ nagyvárosait az élhető és fenntartható környezet megvalósításában.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon