Összefügghet az iskolai hiányzás a rossz levegő minőséggel
Összefügghet az iskolai hiányzás a rossz levegő minőséggel

A Utah-i Egyetem kutatói által közzétett új tanulmány szerint ok-okozati összefüggés lehet a rossz levegőminőség és a gyermekek iskolai hiányzása között.

A kutatók a Salt Lake City-i tankerület 36 iskolájának távolléti adatait vizsgálták, majd összehasonlították ezeket az adatokat a 2015 és 2018 közötti szállópor és ózonszennyezés szintjével.  A kutatás eredményei alapján az egész kerületben növekedett az iskolai hiányzások száma a szállópor minden 1,04 per g / m3 és az ózon minden 1,01 per milliomod növekedésével. A hiányzások száma még azokon a napokon is nőtt, amikor a légszennyezettség szintje nem volt károsnak tekinthető. 

A legtöbb hiányzás növekedés a magas légszennyezettség utáni napon következett be, de az alacsony, de még mindig magas szennyezés utáni napokon a hiányzások száma tovább nőtt, ami kumulatív hatásra utal.

A kutatók elismerték, hogy az eredmények nem konkluzívak, hisz több más tényező is okozhatja a hiányzások egy részét. Például a rossz levegőminőséget télen általában hidegebb napokon fordul elő, amikor a gyerekek egyébként is otthon maradhatnak, hogy elkerüljék a hideget. 

A tanulmány eredményei így is jelentősek lehetnek a szélesebb közösség számára is, hiszen az iskolai távolléteknek gazdasági költségei is vannak: iskolai, családi és tágabb értelemben is. Legtöbbször, ha egy gyerek betegen otthon marad, akkor egy szülő is vele marad, ami munkahelyi hiányzáshoz vezet. Ennek a költsége akár 200 dollár is lehet naponta.

A tanulmány társszerzője, Cheryl Pirozzi még inkább az egészségügyi következményeket hangsúlyozza:

A gyerekek különösen érzékenyek a légszennyezés egészségügyi hatásaira. Lehetséges, hogy az olyan egészségügyi hatások, mint a légúti fertőzések vagy az asztma súlyosbodása, több iskola hiányzáshoz vezethetnek, ami hosszú távú következményekkel járhat a gyerekre nézve.

(airqualitynews.com)

(foto: Sasin Tipchai)

search icon