Összeomolhat a globális óceáni áramlás
Összeomolhat a globális óceáni áramlás

Egy új kutatás segít megérteni a globális óceáni áramlatok rendszerét és abban bekövetkezett változásokat, továbbá azt, hogy milyen kihatással lesz rá a globális felmelegedés a jövőben. 

A világvége, amely az óceáni áramlás összeomlásával jár, az elmúlt hónapokban sokkal közelebb került, de ahelyett, hogy az Atlanti-óceán északi részén játszódna le, ahogyan azt korábban feltételezték, most sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a bolygó másik felén fog bekövetkezni.

Ausztrál és amerikai kutatók az óceánok részletes megfigyelése eredményeképpen arra a feltételezésre jutottak, hogy a már régóta várt óceáni áramlás-leállás valószínűleg a Déli-óceánon fog bekövetkezni, mivel több milliárd tonna jég olvad el az Antarktiszon. Ez a leállás ahelyett, hogy egy évszázadon belül következne be, mint ahogyan azt az Atlanti-óceán északi része esetében jósolták a tudósok, akár már a következő három évtizedben megtörténhet.

A kutatók több, a tanulmányban részt nem vevő óceán- és éghajlatkutatót kerestek fel, annak érdekében, hogy nyilatkozzanak a tanulmányról. A megkeresett kutatók szerint az eredmények magukért beszélnek.

Stefan Rahmstorf, oceanográfus, a németországi Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet földrendszer-elemzésért felelős vezetője szerint az új tanulmány rendkívül jelentős kérdésre világított rá, amely súlyos következményekkel járhat a jövőnk tekintetében. 

(Forrás: enn)

search icon