Pályázz támogatásra elektromos kerékpár vásárlásához!
Pályázz támogatásra elektromos kerékpár vásárlásához!

Több ezer elektromos rásegítésű kerékpár, azaz pedelec vásárolható kedvezményesen annak az összesen egymilliárd forintos támogatási keretnek köszönhetően, amelyre április 14-től lehet pályázni. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a biciklik bruttó vételárának fele, de hajtási rendszertől függően legfeljebb 100 ezer, illetve 180 ezer forint támogatás nyerhető el.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésére az elektromobilitas.humda.hu oldalon 2022. április 14-től 2023. április 14-ig, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni. A korábbi pályázati konstrukcióhoz képest újdonság, hogy a pályázatok ezúttal nem szakaszosan, hanem folyamatosan nyújthatók be. A magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel rendelkezők legfeljebb egy pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt pedelec kerékpár utófinanszírozott támogatására pályázhatnak.

Az elmúlt években a pedeleceknek köszönhetően sokkal többen döntöttek a kerékpározás mellett, mint környezetkímélő közlekedési forma. Mivel az elektromos biciklik használatával átlagosan 5 kilométerről 15 kilométerre növelhető az a távolság, amelyet az emberek szívesen letekernek, így sokan már az elővárosokból is bringával érkeznek a munkahelyükre.

–mondta Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Az elektromos kerékpárok tagadhatatlan előnye, hogy az elektromos rásegítés elkerülhetővé teszi a használattal együtt járó izzadást. Ezzel a pedelec az öltönyös, kosztümös kerékpárhasználók számát is bővítheti, a munkába járás teljesen bevett eszközévé válhat a jövőben. Más részről a korábban szintén pályázati támogatással is beszerezhető speciális kialakítású elektromos teherszállító (cargo-bike) kerékpároknak köszönhetően több lehetőség és alkalom nyílik olyan tevékenységeket is mozgással párosítani, amihez korábban – például a teher- vagy gyerekszállítás – személyautóra volt szükség.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye 250 W vagy annál kisebb lehet. A kerékpár nem rendelkezhet gázkarral, az akkumulátor pedig nem tartalmazhat ólmot. Olyan új biciklikre kapható támogatás, amelyeknél a motor akkor kapcsol be, amikor a kerékpáros hajtja a pedálokat, és kikapcsol, ha elérné a 25 km/h sebességet. A kerékpár nem lehet nehezebb 30 kilogrammnál, a kerékméretnek legalább 26 hüvelyknek, összecsukható kerékpár esetén legalább 16 hüvelyknek kell lennie, a külső gumi maximális szélessége pedig 60 mm lehet.

Bízunk benne, hogy sokan élnek a kínálkozó lehetőséggel, egyúttal komoly szemléletformáló hatást is várunk a pályázattól, hiszen így egyre több elektromos rásegítésű kerékpárt láthatunk majd országszerte, tovább népszerűsítve a közlekedés általános elektrifikációját és a multimobilitást

– emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója

A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 100 000 forintig igénylehető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több. 600 000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 180 000 forintig igénylehető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több, itt az 1 200 000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A pályázat beadásához nem szükséges munkáltatói igazolás, így jóval többen igényelhetnek támogatást, például kismamák, nyugdíjasok és egyetemisták is.

Célunk, hogy a gépjármű használattal szemben alternatívát nyújtva javítsunk a városi térségek mobilitásán, a pedelec kerékpárok terjedése ehhez járul hozzá

– tette hozzá Steiner Attila, az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára
search icon