Panama törvényes jogokat ad a tengeri teknősöknek
Panama törvényes jogokat ad a tengeri teknősöknek

Egy új törvény garantálja a panamai tengeri teknősöknek az egészséges környezetben való élethez és szabad mozgáshoz való jogot. A szakértők remélik, hogy ez egy olyan döntéssorozat része lesz, amelynek eredményeképpen más országok is hasonló lépéseket tesznek majd a veszélyeztetett fajok védelme érdekében.

A törvény jogot biztosít a tengeri teknősöknek egy olyan környezetre, amely mentes a szennyezéstől és más, fizikai vagy egészségügyi károkat okozó emberi hatásoktól, mint például a befogás, a part menti fejlesztések és a szabályozatlan turizmus.

Ez lehetővé teszi bármely panamai állampolgár számára, hogy a tengeri teknősök hangja legyen, és legálisan megvédje őket, vagyis képesek leszünk arra, hogy a kormányokat, a vállalatokat és az állampolgárokat jogilag felelősségre vonjuk a tengeri teknősök jogainak megsértéséért.

 – mondja Callie Veelenturf, aki a bőrhátú teknősök védelméért dolgozó csoportot alapított, és a törvényt szorgalmazta.

Akár elterjednek a világban a panamai törvény mintájára készült szabályozások, akár nem, az ország tengeri teknősei számára nagy segítséget nyújt. Panamában található a világ néhány legfontosabb fészkelőhelye a bőrhátú és a karvalyteknős teknősök számára. Az egyik tengerparti területen évente mintegy 3000 galagonyateknős fészkel.

A törvényt az teszi figyelemre méltóvá, hogy kimondja, hogy a tengeri teknősöknek, mint élőlényeknek, jogaik vannak, méghozzá elég konkrétan ahhoz, hogy ezeket a jogokat érvényesíteni lehessen

– mondja Nicholas Fromherz, jogászprofesszor.

A szakértők szerint a vadvilág védelméről szóló törvényeket általában azért fogadják el, mert az embereknek valamilyen vélt előnyük származik belőlük. A panamai törvény ehelyett azt veszi figyelembe, hogy mire van szüksége a tengeri teknősöknek, és hogy az embereknek segíteniük kell a kiszolgáltatott állatfajokon.

A panamai törvény egyértelműen rendelkezik a turisztikai szolgáltatókra és más, a tengeri teknősök élőhelyeit megzavaró személyekre vonatkozó következményekről. Egyértelműen tiltja a tengeri teknősök, illetve azok tojásainak minden hazai és nemzetközi kereskedelmét, egy szűk kivételtől eltekintve, amely a kiválasztott hagyományos közösségek önellátási célú felhasználására vonatkozik.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon