Papagájok világnapja az Állatkertben
Papagájok világnapja az Állatkertben

Május 31-e a papagájok világnapja. Ebből az alkalomból különösen is felhívták az érdeklődők figyelmét az Új-Zélandon honos keákra, akiknél minden nap 11 órától látványetetést tartanak az Állatkert dolgozói.

A papagájok kedvelői, illetve a védelmük iránt elkötelezett emberek és szervezetek szerte a világon május 31-én ünneplik a papagájok világnapját (World Parrot Day). A kezdeményezést 2004-ben indította el a World Parrot Trust nevű szervezet, elsősorban azért, hogy a veszélyeztetett papagájfajok fennmaradását fenyegető tényezőkre felhívják a figyelmet.

„A jeles eseményről Állatkertünkben is rendre megemlékezünk, hiszen papagáj-ügyben mi magunk is érdekeltek vagyunk. Egyes papagájfajokat már az Állatkert megnyitásakor, 1866-ban is bemutattunk, habár akkoriban még nem feltétlenül papagájokként, hanem például kajdácsokként emlegették magyarul ezeket az állatokat. És persze manapság is igen sokféle papagájjal találkozhatnak nálunk a látogatók. Nemcsak bemutatjuk őket, hanem számos fajuk, köztük több ritkulóban lévő, veszélyeztetett faj esetében kiváló szaporítási eredményekkel is büszkélkedhetünk. Állatkertünkben több helyen is bemutatunk papagájokat: legtöbbjüket a dél-amerikai, illetve az ausztrál állatokat bemutató zónában” – olvasható az Állatkert közleményében.

Az Ausztrálház szomszédságában laknak az Új-Zélandon őshonos keák is. Ezek a különleges madarak szerfelett furfangosak, és igen nyilvánvaló a műszaki érdeklődésük is, még ha ez elég gyakran a berendezési tárgyak szétszerelésében, tönkretételében mutatkozik meg leginkább. Mindenesetre igazán szórakoztató madarak, így nincs mit csodálkozni azon, hogy látványetetésük is igen népszerű esemény.

Erre minden nap 11 órai kezdettel kerül sor a „Légy ott!” élményprogramok sorozatának részeként, melynek keretében napi huszonhárom előre meghirdetett eseménnyel, látványetetésekkel, tréningekkel, és bemutatókkal várja az Állatkert az érdeklődőket.

(Állatkert)

search icon