Pár hasznos tipp, ha nyaralásra is elektromos autóval mennél
Pár hasznos tipp, ha nyaralásra is elektromos autóval mennél

Átalagosan napi 70-100 kilométer távolságot tesznek meg az elektromos autót használók, de a Jövő Mobilitása Szövetség szakértői összeírtak pár tanácsot, amikkel bele lehet vágni akár egy külföldi utazásba is.

Nyáron nagyobb fogyasztással kell számolni

Autópályán, klímával, több utassal és csomaggal megrakodva természetesen magasabb fogyasztással kell számolni a villanyautók esetében is, ráadásul nem árt tudni, hogy ez a fogyasztásnövekmény nagyobb, mint a hagyományos autók esetében.

Sokan nem tudják, hogy a hűtés akár 20 százalékkal is csökkenheti a hatótávot, így amennyiben lehetséges, érdemes az autót előre, még a töltés ideje alatt lehűteni a kívánt hőmérsékletre. Így nem az akkuban tárolt energiával kell hűteni és nagyobb hatótáv érhető el.

20%-ék alá ne essen a töltöttség

Alapszabályként, ahogy mindig, most is törekedjünk arra, hogy 20 százalék alá ne essen a töltöttség, és 80 százaléknál jobban ne töltsük fel – de ne kockáztassunk, nem a világ vége, ha egyszer-egyszer 100 százalékra töltjük az autónkat, inkább menjünk biztosra, minthogy bajba kerüljünk.

Ha megtervezed az utad, minden flottul megy majd

Elsősorban ismernünk kell a saját autónk paramétereit, illetve a töltőállomások hálózatát – ez utóbbinál applikációkat is segítségül hívhatunk.

Magyarországon 2021 végén 1880 darab nyilvánosan üzemeltetett töltőberendezés volt, ennek harmada Budapesten található – ez 33,6 százalékos bővülést jelent a megelőző évhez képest. Itthon a töltőpontok legnagyobb része autópályák, főutak mentén van, a Balaton térsége kimondottan jól ellátottnak tekinthető.

Európában észak-nyugat felé haladva sűrűsödnek az elektromos kutak. Norvégia és Hollandia jár az élen, ugyanis ezek az országok célul tűzték ki, hogy két töltőállomás között 120 km-nél nem lehet nagyobb a távolság. Svájcban sem valószínű, hogy töltés nélkül maradunk: az 1600 km hosszú „Grand Tour of Switzerland” túraútvonal elektromos autóval teljes hosszában bejárható. A déli országokban már nem ilyen kedvező a helyzet, ott bizony mindig érdemes figyelni a hatótávra és a következő töltési lehetőségre.

Hívd segítségül az appokat

Jó kiindulási pont www.plugshare.com/hu weboldala, ahol magyar nyelven láthatjuk Európa összes töltőállomását, bár ezen keresztül töltést nem tudunk indítani. Arra figyeljünk, hogy az eltérő szolgáltatók a saját alkalmazásukban a konkurencia állomásait nem mindig frissítik időben.

Amikor megtervezzük a megállókat, villám és gyorstöltőkkel találkozhatunk. A villámtöltők 20-60 perc alatt teljesen feltöltenek egy autót, így itt kisebb a sorban állás, de arányuk még csak 5-10%. A gyorstöltők használatánál már órákat kell számolni, és bosszantó lehet, ha az előző használó ottfelejti az autóját és így blokkolja a további használatot.

Összeségében elmondható, ha odafigyelünk és az utazástervezés során figyelembe vesszük a magasabb fogyasztást, ha használjuk a szükségek appokat, akkor egy igazán környezettudatos nyaralásban lehet részünk, ahol olyan dolgokat is észrevehetünk, amit hagyományos üzemelésű autóval nem biztos: hiszen a töltés közben kisvárosokat, eldugott strandokat és kirándulóhelyszíneket fedezhetünk fel.

További tanácsokat és információkat a Jövő Mobilitás Szövetség oldalán találsz.

search icon