A parlagfű problémára egy bogár adhat megoldást
A parlagfű problémára egy bogár adhat megoldást

Európában mintegy 13,5 millió lakos szenved parlagfű allergiában, amelyre megoldásnak a tudományos eredmények alapján a parlagfű-olajosbogarat tekintik.

A világon sok kutatás folyt már és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés témaköre. A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) tűnik, amire sokan, az allergia probléma megoldójaként tekintenek. A bogár könnyen felismerhető, kb. fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Legfőképpen a parlagfüvön található, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető. 

Az Újvilág felfedezése óta zajlik az idegen fajok betelepedése Európába, s ez a folyamat felgyorsult  

– fogalmazta meg tapasztalatait Keszthelyi Sándor, a MATE Kaposvári Campusának egyetemi tanára. 

Az Észak-Amerikából származó rovart tudatosan telepítették be, valamint spontán terjedt el a Távol-Keleten. Magyarországon, az Érdi-fensíkon 2020-ban jegyezték fel. Az oligofág rovar elsődleges tápnövénye a parlagfű, de ennek híján károkat tud okozni a napraforgóban is.

A parlagfű olajos-bogarat ma a parlagfű ellen bevethető legperspektivikusabb biológiai ágensként tartják számon. Ugyanakkor elterjesztése széles tápspektruma miatt kétséges. 

(Magyar Mezőgazdaság)  

search icon