Pécs európai küldetési címkét kapott
Pécs európai küldetési címkét kapott

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért.

Az Európai Bizottság brüsszeli közleménye szerint az európai küldetési címke a díjazott városok azzal kapcsolatos terveinek elismeréseként szolgál, hogy már 2030-ra elérjék a klímasemlegességet. Célja, hogy megkönnyítse az ehhez szükséges köz- és magánfinanszírozás mozgósítását.

Az uniós küldetési címke a városok munkájának fontos mérföldköve, ugyanis elismeri a klímasemleges városokra vonatkozó megállapodások sikeres kidolgozását. A városok a helyi érdekelt felekkel, többek között a magánszféra szereplőivel és a polgárokkal közösen dolgozzák ki a megállapodásokat, melyek amellett, hogy felvázolják a városok klímasemlegességgel kapcsolatos általános jövőképét, cselekvési tervet és beruházási stratégiát is tartalmaznak.

Az uniós küldetési címkét Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztos adta át a polgármesterek és városi képviselők részvételével rendezett uniós kutatási és innovációs napok keretében. A rendezvénysorozat a tudomány és az innováció jövőjének megvitatására, valamint a polgárokkal és az érdekelt felekkel közösen kidolgozott lehetőségek megalkotására szolgáló európai fórum.

Az Európai küldetési címkével kitüntetett városok között szerepel Pécs mellett a görögországi Joánina, Kalamáta, Kozáni és Szaloniki, a németországi Heidelberg, a belga Leuven, a finnországi Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere és Turku, a spanyolországi Barcelona és Sevilla, a svédországi Malmö, a portugáliai Guimaraes és Lisszabon, az olaszországi Firenze, valamint Parma, a franciaországi Marseille és Lyon városa, a ciprusi Limassol és a törökországi Izmir.

Lakókörnyezetünk és városaink klímasemlegességre való törekvése, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrár és energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Európai Bizottság)

Fotó: Pixabay

search icon