Pénzügyi újdonságok a környezettudatossághoz – Podcast ajánló
Pénzügyi újdonságok a környezettudatossághoz – Podcast ajánló

A lakosság egyre nagyobb része küzd klímaszorongással, miközben nap mint nap saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait is. A klímaváltozás elleni harcban az ipar mellett a pénzügyi szektor is nagy hatással lehetne. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető olyan fenntartható pénzügyi megoldásokat mutatnak be, amelyekkel érdemben tehetünk a fenntarthatósági fordulatért.

Az ALTEO egy 2021-es kutatása szerint a magyar lakosság 87%-a küzd klímaszorongással, azaz aggasztónak találjuk a klímaváltozás jelentette fenyegetettséget és nyomaszt minket a tény, hogy nem igazán tudunk előrelépést felmutatni.

Környezettudatos bankolás

A klímaváltozás és környezeti fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabb kérdéssé válik, ezért a pénzügyi szektor is kénytelen alkalmazkodni és új, innovatív megoldásokat kínálni. A zöld finanszírozás, zöld pénzkezelés és zöld fintech megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy pozitív környezeti hatást generáljanak és tudatosabban kezeljék pénzügyeiket. A Fintech Világa zöld pénzügyi percek ezeket a megoldásokat és néhány releváns piaci trendet mutat be.

Azokat a pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat nevezünk zöld pénzügyi megoldásoknak, amelyek általános célja a környezettudatos bankolás elősegítése, illetve a környezetre pozitív hatást gyakorló projektek támogatása. Ezek a projektek foglalkozhatnak például megújuló energiával, tiszta közlekedéssel, fenntartható mezőgazdasággal, vagy épp környezetbarát infrastruktúrával.

Zöld finanszírozással zöld projektekért

A zöld finanszírozás célja, hogy támogassa a fenntartható projekteket és befektetéseket. Ennek három fő formája a zöld kötvények, zöld hitelek és zöld jelzáloghitelek. A zöld kötvények kibocsátásából származó összeget kizárólag környezetbarát projektekre fordítják, míg a zöld hitelek és jelzáloghitelek célja, hogy ösztönözzék az energiahatékony beruházásokat és ingatlanfejlesztéseket.

Zöld személyes pénzügyek

A zöld pénzkezelési megoldások célja, hogy segítsenek az embereknek fenntarthatóbb módon kezelni pénzügyeiket. Ilyen megoldások például a klíma biztosítások, amelyek a klímaváltozáshoz köthető kockázatokat fedezik; a fenntartható befektetési alapok, amelyek környezetbarát cégekbe fektetnek be; a fenntartható bankkártyák, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek; és a zöld bankszámlák, amelyek különböző környezettudatos szolgáltatásokat nyújtanak.

Zöld fintech megoldások

A zöld fintech megoldások technológiai innovációk révén segítik a fenntartható pénzügyi döntéseket. Ilyen megoldások például a zöld cashback, amely fenntartható kereskedőknél való vásárlásért pénzvisszatérítést kínál; a zöld scoring, amely a felhasználó fenntarthatósági teljesítményét méri és pontozza; és a karbonkalkulátor, amely segíti az ügyfeleket a vásárláshoz kötődő szén-dioxid-kibocsátások mérésében, csökkentésében és semlegesítésében.

A zöld finanszírozási, pénzkezelési és fintech megoldások egyre nagyobb teret hódítanak a pénzügyi szektorban, lehetővé téve az emberek számára, hogy fenntarthatóbb módon kezeljék pénzügyeiket és befektetéseiket. A piaci trendek azt mutatják, hogy a kereslet, a szabályozási környezet, a technológiai fejlődés és az átláthatóság együttesen hajtják előre ezt a területet. (fintech.hu)

search icon