Puli – Az összetéveszthetetlen magyar terelőkutya

Puli – Az összetéveszthetetlen magyar terelőkutya
Puli – Az összetéveszthetetlen magyar terelőkutya

Egyike a kilenc magyar kutyafajtának. Népszerűségét egyedi kinézetének és hihetetlen intelligenciájának köszönheti. Cikkünk a puli történetét, ikonikus külsejét, viselkedését, nevelését, valamint etetését és szőrének ápolását mutatja be.  

A puli minden bizonnyal világszerte a legismertebb magyar kutyafajta, nincs is angol vagy más nyelvű elnevezése, hanem mindenhol puliként szerepel. Az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) is így jegyzi. Érdekesség, hogy a magyar nyelvben először 1765-ben fordult elő a puli kifejezés, amely bizonytalan eredetű, talán német jövevényszó, a jelentése ‘kis juhászkutya’.

Fehér puli
Fehér puli
Fotó: Canva

Története messzire vezet

Az i.e. 4. évezredből ismert már olyan sumér szobor, amely puliszerű kutyát ábrázol, illetve a puli szó sumér nyelven ‘támadva terelő’ jelentésű, ez a fajta terelési technikájára utalhatott. A puli ősei olyan pásztorkutyák voltak, amelyek valószínűleg valamikor az ázsiai vándorlás során kerülhettek eleinkhez, akik a nyájaikkal, kondáikkal, méneseikkel a velük együtt dolgozó kutyáikat is magukkal hozták a Kárpát-medencébe. Bizonyos források szerint azonban nem találtak a puliéhoz hasonló csontokat a régészeti ásatásokon, csak nagytestű, agárszerű kutyának tulajdonítható maradványokat.  

A puli ősi formájáról szóló első írásos anyag Heppétől származik 1751-ből: „Erősen bodor és nemezes szőrűek, színük általában hollófekete, vannak nagyobb és kisebb testűek. Közepes termetük tömzsi, tekintetük dacos.”

Az 1750-es évektől többen is említik írásaikban a pulit, mint hihetetlen intelligenciájú, remek munkakutyát. Suk Dezső, a magyar pásztor- és juhászebeket ismertetve például ezt írta a puliról: „Ez a kis kutya zseni, mint nyájőrző, egyszerűen mesével határos, mint juhterelő, a szó szoros értelmében nélkülözhetetlen. Sok esetben emberrel egyáltalán nem pótolható. Tanulékonyabb, intelligensebb ebfajta a világon nincs még egy. Láttam pulit, amelyik juhász nélkül őrzött 400 darab birkát 25 hold gyepen, amely nem volt szélesebb 150 méternél, és körül volt véve vetésekkel. Ennek ellenére egy szál gabonát a birka le nem haraphatott, pedig a puli egyedül őrizte. Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Érteni mindent! Nemcsak gazdája szavait, de intését, sőt szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi és feltétlen teljesíti.”

Az 1900-as évektől egyre inkább megváltozott a mezőgazdaság szerkezete, a legelők mérete lecsökkent, így a puli munkájára is egyre kevésbé volt szükség. A fajta minden bizonnyal el is tűnt volna, ha dr. Raitsits Emil állattenyésztő, állatorvos, főiskolai tanár nem helyezi új alapokra a magyar pásztorkutyák felkutatását és törzskönyvezését az első világháború után. Elhivatott munkásságának köszönhetjük több fajtánk, így a puli megmentését is. Szakértelmének köszönhetően hamar átlátta, hogy a pásztorélet visszaszorulása milyen hatással lesz a fajtákra, így a tenyésztésben a terelés helyett a házőrzést, a társszerepet helyezte előtérbe.

Dr. Raitsits Emil nemcsak az Állatorvosi Főiskola tanára volt, hanem az állatkert állatorvosaként is dolgozott, ahol Dr. Lendl Adolf akkori igazgatóval együttműködve összegyűjtötték a magyar kutyafajták legszebb egyedeit, és bemutatták őket a hazai és a külföldi látogatóknak is. A puli hamar a külföldiek, elsősorban a külföldön élő magyarok kedvence lett, és először országos, majd nemzetközi sztárrá lépett elő.

Fehér puli
Fehér puli
Fotó: Canva

Dr. Raitsits halála után Dr. Abonyi Lajos és Anghi Csaba vitte tovább a törzskönyvezést, és 1935-ben összeállították a magyar pásztorkutyák jellegleírását, a pulikat négy méretkategóriába (törpepuli, kis puli, középpuli, nagy vagy rendőrpuli) sorolva, valamint döntöttek az elfogadható színekről is, kizárva a foltos egyedeket.

A második világháború szerencsére nem tett óriási kárt a jelentős létszámú, stabil populációban, a tenyésztést azonban visszavetette. A puli tervszerű tenyésztése 1960-ban kezdődött meg Ócsag Imre vezetésével, ennek során kitisztult a fehér, a szürke és a maszkos szín, valamint javult a szőrzet minősége is.

Mára a puli terelőhajlama sajnos igencsak elhalványult, azonban 1990-től kezdve számos helyszínen rendeznek terelési ösztönpróbákat, amelyeken pulik is rendszeresen részt vesznek. Népszerűsége hazánkban a külföldi divatfajták megjelenése miatt sokat csökkent, olyannyira, hogy az egy évben születő kölykök alacsony száma miatt a puli immár „veszélyeztetett” fajtabesorolást kapott.

Puli kölykök
Pulikölykök
Forrás: Gallpesi Kecsketenyészet

Az FCI 1935-ben ismerte el a pulit hivatalos fajtaként, és felállította a minden országra érvényes fajtastandardot is. A fajta 2017 óta pedig hungarikumnak számít.  

Tudtad?
A kopasz puli egy FCI által el nem ismert kiváló munkakutyafajta, amelyet más néven májzlinak vagy magyar kopasz kutyának is hívnak.  

Az ikonikus külső

Nem túlzás azt állítani, hogy a pulinak a külleme, ezen belül is a jellegzetes, hosszú és zsinóros szőrzete a védjegye. A földig érő bunda igazán bohókás kinézetet kölcsönöz viselőjének, akiről emiatt néha azt is nehéz megállapítani, hogy melyik az eleje, és melyik a hátulja.

A puli különleges szőrzete

Jó hír a kutyaszőrre érzékenyek számára, hogy a puli hipoallergén kutyafajta. Szőrzete szinte egyáltalán nem hullik, ugyanis az elhalt szőrök megakadnak a sűrű tincsekben. Bundája lehet zsinóros, szalagos vagy szalagos jellegű.

Ahhoz, hogy valóban szép és egészséges legyen a puli kültakarója, időnként gondozni kell. Ekés Zsuzsanna kutyakozmetikus szerint az alábbiak betartásával biztosan ápolt és látványos szőrzetet biztosíthatunk kedvencünk számára.

A kölyök puli bundája még rövid és göndör, majd szépen fokozatosan, nagyjából 8–9 hónapos korára kezdenek el rajra megjelenni a zsinórok. Ekkor a gazdának még nincs más dolga, mint néha átfésülni a bundát, ezt azonban nem szabad túlzásba vinni, mert elvékonyodhat tőle a puli szőre.

Fehér puli
Fehér puli
Forrás: Canva

A durvább szőrök megjelenése után már nem szabad fésülgetni, hanem érdemes elkezdeni kialakítani a zsinórokat, ami igen időigényes folyamat. A zsinórokat ugyanis kézzel, az összesodrott tincsek függőleges tépkedésével és széthúzásával kell létrehozni.

Habár a puli bundája öntisztuló, nem árt az állatot évente egyszer megfürdetni. Arra is figyeljünk oda, hogy a vastag bunda nehezen szárad, a fürdetést lehetőleg a melegebb napokra időzítsük! Bár a pulit sokan megnyírják, a kutya szőréről tudni kell, hogy nemcsak a hideg, hanem a meleg ellen is védelmet nyújt. A megfelelő szőrápolás érdekében emellett érdemes kutyakozmetikus segítségét vagy tanácsát is kérni.

A vastag szőrzet miatt fokozottan ügyeljünk a lehetséges élősködőkre és az igen sok gondot okozó toklászra is!

Forrás: YouTube, 9 magyar kutya

Tévhitek a pulival kapcsolatban

Sokan azt gondolják, hogy a puli szőrét csak akkor kell gondozni, ha a kutyát kiállításra viszik, egyébként nem kell vele foglalkozni. Ez nem igaz, hiszen megfelelő ápolás híján a szép rasztás tincsek nemezessé válnak. Ilyenkor csak a bunda teljes lenyírásával lehet segíteni a kutyán, különben súlyos bőrproblémák alakulhatnak ki az összeállt bunda alatt.

Egy másik tévhit szerint tilos levágni a puli szeme előtt a szőrt, mert megvakul. Ez sem igaz. Persze érdemes fokozatosan megritkítani a szemek előtti szőrzetet, hogy a kutya a hirtelen erős fényhez könnyebben hozzá tudjon szokni, de ha kihagyjuk ezt a lépést, akkor sem fog a pulink megvakulni.

Puli portré
Puliportré
Fotó: Canva

Szintén tévhit, hogy tilos rövidre nyírni a puli szőrét, mert nem fog visszanőni a jellegzetes hosszú bunda. Ez sem igaz, sőt, régen a juhászok a tavaszi birkanyírás alkalmával megnyírták a pulit is, télire azonban már ismét vastagabb bunda borította. A megnyírt puli egyébként nagyjából egy év alatt nyeri vissza hosszú, zsinóros kültakaróját.

Hírességek, akik pulit választottak társnak: Claudia Cardinale, Alain Delon és Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg és pulija, Beast
Mark Zuckerberg és Beast nevű pulija
Fotó: Mark Zuckerberg Facebook-oldala

A puli viselkedése és nevelése

Ahogy a mondás is tartja: „Szalad utána, mint a pulikutya”. Ebből is világos, hogy a puli legjellemzőbb tulajdonsága a hűsége, a gazdájához való ragaszkodása. Az ennyire erős kötődés kevés más kutyafajtára jellemző, de a puli esetében már egészen kölyökkorban elkezdődik. Emiatt rendkívül könnyen tanítható, szinte magától elsajátít mindent, és már a gazda tekintetéből tudja, hogy mit kér tőle.

Emellett – bár rendkívül élénk vérmérsékletű – nagyon alkalmazkodó fajta, igen könnyen beleszokik a napi ritmusba, akár aktívabb, akár nyugodtabb életet él a gazdája. Egy puli soha nem lesz „túl sok”, nem lesznek vele élhetetlenek a hétköznapok akkor sem, ha például egy idős ember nyugodtabb tempójához kell igazodnia. Azt azonban érdemes tudni, hogy igencsak beszédes, vagyis ritkán van csendben. Mindent kommentál, ami a szomszédokkal való békés együttélést megnehezítheti.  

Rendkívüli intelligenciája és fogékonysága szintén pásztorkutyamúltjának köszönhető, amit a mai napig a génjeiben hordoz. Bár ma már a pulit nem munkára használják, ezen tulajdonságai remek társkutyává teszik felnőttek, idősek, gyerekek, egyszóval az egész család számára.

Puli agility
Puli agility közben
Forrás: 9 magyar kutya Facebook-oldal, Bogi, Bors & Snow Coventryből

A kiemelkedő intelligenciája számos területen megmutatkozik manapság is, kitűnően végezhetők vele a különböző kutyás sportok, mint például az agility, de terápiáskutyaként is megállja a helyét. Szerencsére napjainkban – a terelőösztön-próbáknak köszönhetően – egyre több a lehetőség arra is, hogy a pulik eredeti munkájukat is kipróbálják.

Alkalmazkodóképessége azt is lehetővé teszi, hogy lakásban éljen, ha a gazdái valóban elég időt tudnak szánni a rendszeres és megfelelő mozgatására. A hosszú bundáján azonban igen sok koszt tud bevinni a szobába. Családi házban, nagyobb portákon tartva remek házőrző és jelző eb, éberen figyeli, ki jár a terület közelében. A gyerekeket nagyon szereti, más kutyákkal is jól kijön, és vigyáz a háztáji jószágokra is.

Egészsége és etetése

A puli a génjeiben hordozza a nomád pásztorkutyák kiváló ellenálló képességét és szervezeti szilárdságát, ezért tulajdonképpen igen egészséges, hosszú életű fajta. Mint ahogy sajnos már a kutyafajták többségénél, a pulinál is oda kell figyelni a csípő- és a könyökdiszpláziára (ezekre egyébként kötelező a szűrés a tenyésztéshez), valamint ritkán előfordulhat epilepszia és térdficam is. Természetesen a rendszeres kötelező oltások és a külső-belső élősködőkkel szembeni védelem náluk sem maradhatnak el. Egy puli megfelelő gondoskodás és táplálás mellett 14–16 évig is hű társunk lehet.

A puli etetése nem bonyolult feladat, hiszen régen a pásztorok mellett kitűnően alkalmazkodott ahhoz, hogy akár száraz kenyéren is eléljen. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy most is így kellene táplálnunk. Nem válogatós, nem jellemző rá ételallergia sem, és nem is eszik túl sokat.

Fekete puli
A puli egészséges, hosszú életű fajta.
Fotó: Canva

Érdemes húsban gazdag étrenden tartani, legyen ez akár nyers hús vagy magas hústartalmú táp. Természetesen adhatunk neki különböző kiegészítőket is a szőr, a bőr, a csont és az ízületek egészsége érdekében, illetve érdemes időnként mérlegre állítani, ugyanis a vastag szőrzet alatt nehezebben látszik, ha túl sovány vagy éppen túl kövér a pulink.

Összegezve: a puli egy egészséges, hosszú életű kutyafajta, amely kimagaslóan intelligens, és a gazdájához a végletekig ragaszkodik. Remek társállat, de éber házőrző és nagyszerű sporttárs is egyben. A puli remek választás, ha egy igazi társat szeretnénk magunk mellé.

A genetikai erőforrások védelmébe beletartozik az őshonos állataink, így a puli genetikai értékeinek megőrzése is. A genetikai sokféleség a biodiverzitás első szintje, ez a kérdéskör kiemelt helyen szerepelt a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági rendezvény programjai között is.

Kiemelt kép: Canva

search icon