Pusztulás fenyegeti ukrajna óriási magbankját
Pusztulás fenyegeti ukrajna óriási magbankját

Az északkelet-ukrajnai Harkivban, földalatti páncéltermekben található az ország nemzeti magbankja, ahol több mint 100 ezer mintát tárolnak. Bár a harcok most éppen egy kicsit távolabb zajlanak, a bombázások jelenleg is fenyegetik a létesítményt, melynek állapotáról jelenleg nincsenek biztató hírek.

A magbankok szerepe igen jelentős, hiszen ezek biztosítják az új növényfajták nemesítéséhez szükséges alapanyagot, valamint őrzik a hagyományos fajtákat. A kutatók a magbankok által tárolt változatos genetikai anyagra támaszkodnak, hogy olyan növényeket nemesítsenek, amelyek ellenállnak az éghajlatváltozásnak vagy a betegségeknek.

Ráadásul az ukrán magbank a világ tizedik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. A ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott nonprofit szervezet, a Crop Trust korábban azt közölte, hogy a kutatási létesítményt találat érte, de biztonsági okokra hivatkozva több részletet nem osztottak meg.

Tragikus veszteség lenne, ha Ukrajna magbankja megsemmisülne.

– mondta Stefan Schmitz, a Crop Trust ügyvezető igazgatója

A Reuters beszámolója szerint egyelőre nem látni pontosan, hogy mi a helyzet a magbankkal. Az intézmény igazgatóját nem lehet elérni, míg az ukrán tudományos akadémia nem közölt információkat.

A magbank készletének sajnos csak nagyjából 4%-a van biztosítva, körülbelül 1800 növény. Ezekből tárolnak mintákat a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerben, a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítményében, amely egy sarkvidéki hegyoldalban épült, és több mint 1 millió vetőmagmintát őriz.

search icon