Rekordon a szélerőművek Nagy-Britanniában
Rekordon a szélerőművek Nagy-Britanniában

Az igen szeles időjárásnak köszönhetően új rekordot ért el a szigetország szélerőműveinek áramtermelése pénteken, mely remek zárása az ország „legzöldebb évének”.

Nagy-Britanniában az elektromos áram több mint 40%-át, 17,3 gigawattot adtak a szélerőművek pénteken, mellyel megdőlt a januárban felállított korábbi rekord. Ebben nagy szerepet játszottak az országszerte erős szelek.

Remek látni, hogy a szárazföldi és tengeri szélerőműveink újabb rekordot döntöttek azzal, hogy egy hideg decemberi napon több engergiát termeltek mint eddig bármikor, ráadásul éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

-Melanie Onn, a Renewble UK vezérigazgató-helyettese

Az idei adatokból egyébként arra lehet következtetni, hogy 2020 lesz a brit áramtermelés története során a legzöldebb év. Ebben az áprilisban szintén rekordot jelentő 9,6 gigawattot termelő napenergia is komoly részt vállal, és az is fontos szempont hogy járvány miatti leállások miatt nagy mértékben csökkent az ország energiafelhasználása.

Az szigetországban egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a megújulók, míg a fosszilis termelés szerepe marginalizálódik. A tegnapi rekord idején például a teljes termelésnek csupán a 20%-át érték el a szén- és gázerőművek. Ennek a legfőbb oka, hogy a brit kormány a szélenergiát az energiastratégia egyik fő pillérévé tette.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: Guardian

search icon