Sikerülhet megmenteni a 65 millió éves pataksügért?
Sikerülhet megmenteni a 65 millió éves pataksügért?

A gyorsan folyó Valsan folyó egy rövidke szakaszán, Romániában él Európában és nagy valószínűséggel a világon az egyik legritkább hal . A 65 millió éves pataksügért először 1956-ban fedezte fel egy biológus hallgató, és évtizedeken át a kihalás szélén állt. A pataksügér egy kis éjszakai hal, amely a sziklák alatt rejtőzve éli életét és nagyon bizonytalan jövővel rendelkezik, hiszen számtalan fenyegetéssel néz szembe.

Az erdőirtás, az utak építése, a kőbányák, gátak és a vízerőművek nagyon veszélyeztetik, és élőhelye már csak 1 kilométerre korlátozódik a Valsan folyóban. A 2000-es évek elején még kb 200 példányuk élt, de jelenleg csupán 10-15 példány lehet belőlük. A BBC cikke azonban egy kis csapat tudóst és természetvédőt védőt mutat be, akik a faj megmentése érdekében kampányolnak.

Bár a pataksügér bekerült az európai vadon élő állatok és természetes élőhelyekről szóló Berni Egyezmény kritikusan veszélyeztetett fajokra vonatkozó jegyzékébe, és környezetét a törvény EU Natura 2000 területként és a Valsan-völgyi Természetvédelmi Terület részeként védi, a természetvédők szerint ez kevés. A román környezetvédelmi minisztérium 2016-os hivatalos terve, alátámasztja a kampányolók érveit, miszerint a Hidroelectrica, a folyón lévő gátakat kezelő állami tulajdonú vállalat nem tartja be a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mennyi vizet kell kiengednie a folyásirányban. A kevés víz miatt a folyó áramlása nullára csökken, közvetlenül a gát után. A pataksügér megmentésére irányuló cselekvési terv magában foglalja a Valsan folyó medencéjének ökológiai helyreállítását, egy éjjel-nappali őrzést, a helyi tudatosság növelését – és egy folyóparti természetvédelmi központot, ahol megoldható lenne a veszélyeztetett faj tenyésztése. A cselekvési terv megvalósítása pedig több millió eurós finanszírozást igényel.

search icon