



Méltó ellenfele lehet a nyári foci Európa-bajnokság és az olimpia idején a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolyatriónak az a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló, amely mögött egy elkötelezett női vállalkozócsapat áll. A sörtörköly kréker alapanyaga a rostban, fehérjében és B-vitaminban gazdag, malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, ami nem csak egészséges, de finom is.
Az upcycled élelmiszerek olyan alapanyagokból készülnek, amelyeket egy másik élelmiszer előállítása melléktermékeként amúgy kidobtak volna, pedig emberi fogyasztásra még teljesen alkalmasak. Az a késztetés, hogy mindent felhasználjunk a konyhában, ősidők óta ismert, így született meg a zsemlemorzsa, a kolbász, vagy a pálinka is. Kiválóan felhasználható alapanyag például a sörgyártás során a malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, más néven sörtörköly, amely tápanyagban rendkívül gazdag, eddig mégis jobbára állati takarmányként végezte.
A Secontaste jóvoltából 2021 óta már léteznek – több ízben, így meggyes, csokis, mogyorós verzióban is – úgynevezett sörtörköly granolák. Ezek már itthon is megtalálhatók kávézókban, delikáteszek polcain, vagy hotelek reggeli kínálatában. A jövőben a reggeliző pelyhek piacán jelenthetnek reális alternatívát a nagy gyártók termékeinek. A sörtörköly legújabb újrahasznosításaként pedig nyárra megérkezhet a kréker változat, mely a sörkorcsolyák palettáján a mogyoró-nachos-ropi hármas mellett egy újfajta snack, amely legalább olyan gyorsan csúszik, mint maga a sör. A termék ötletgazdája a sörtörköly granoláiról ismert Dalmadi Júlia. A többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező élelmiszer futurista, csapatával és partnereivel együtt, évek óta az ételpazarlás csökkentésén és az élelmiszer upcyclingon dolgozik.
A sörtörköly a sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85%-át teszi ki. Hazánkban állati takarmányként való felhasználása a szokásos gyakorlat, noha emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Pár éve még a sörfőző mesterek biztosan nem gondolták volna, hogy az általuk használt maláta egyszer reggeliző pehely formájában kaphat második életet, vagy éppen a saját terméküket tökéletesen kísérő sörkorcsolyaként. Pedig ez a helyzet, hiszen bizonyítás nyert, hogy a sörtörkölyből készült termékek finomak és egészségesek is egyszerre, magas rost, fehérje és csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkeznek – hangsúlyozta Dalmadi Júlia.
A sörtörköly kréker már túl van a teszteléseken, az alapítók most azért indítottak közösségi finanszírozási kampányt a legnagyobb hazai online közösségi piactér, a Brancskozosseg.hu felületén, hogy nyáron a sörcsapok mellett, fröccsök mellé, vagy a boltból beszerezve, otthoni környezetben is legyen alkalmuk a fogyasztóknak megkóstolni az új hazai élelmiszer-innovációt. Így lehet fenntartható és pazarlásmentes az élelmiszer-feldolgozás folyamata!
A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.
Forrás és kiemelt kép: Secontaste