fbpx

Még ma is nagy veszély leselkedik a védett madarainkra számos szabálytalanul kihelyezett csapda képében. Legutóbb egy egerészölyv sérült meg súlyosan, jelenleg a hortobágyi Madárkórházban kezelik.

Két nappal ezelőtt kapott értesítést Nagy Attila, a Madárkórház Alapítvány nagyrédei önkéntes madármentője, hogy a Heves megyei Kápolna mellett az erdőben egy egerészölyvet találtak csapdába szorulva.

Az éjjel várható erős talajmenti fagyok miatt az állat reggelre elpusztult volna ha nem kap segítséget, a madármentő azonban időben a helyszínre ért és kiszabadította az állatot, mely jelenleg a Madárkórházban lábadozik.

A madár minkét szárnya megsérült, több csontja is szilánkosra tört, bőre, izmai több helyen csúnyán roncsolódott. Ugyan van némi remény az egerészölyv felépülésére, de ez mindenképp hosszú és kimerítő folyamat lesz.

Az alapítvány a szabálytalanul kihelyezett csapda ügyében az illetékes hatóságokhoz fordult, természetkárosítás, állatkínzás és orvvadászat miatt indulhat meg nyomozás.

A szerencsétlenül járt állat a leggyakoribb ragadozómadarunk, melyet 2012-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Év Madarának választott. Az egerészölyv hazánkban védett, eszmei értéke 25 ezer forint.

(madarpark)

search icon