Szaporodó klímatüntetések 
Szaporodó klímatüntetések 

Németországban a klímaaktivistákkal szembeni szigorúbb büntetések kiszabását támogatja a rendőrség, beleértve az előzetes letartóztatást és a hosszabb börtönbüntetéseket. Így próbálnák megfékezni a rendbontó tüntetéseket.

Ezen a héten a Letzte Generation (Utolsó generáció) nevű kampánycsoport eddigi legintenzívebb tüntetéseit tartotta, amelynek több száz résztvevője számtalan utat tett közlekedésképtelenné a berlini csúcsforgalom idején.

A feszültséget tovább fokozták azok a vádak, hogy a blokádok feltartóztatják a mentőjárműveket. Az e heti berlini tüntetések során a tűzoltóság közölte, hogy egy nap alatt 15 járművét tartották fel. A Letzte Generation állítása szerint mindig hagynak helyet a mentőautóknak. 

A tüntetőcsoport több mint egy éve kezdte meg mozgalmait, amelyek során főként a forgalom közepén ültek, és az aktivisták az úttestre ragasztották magukat.  A tüntetések során többek között burgonyapürével dobálták meg a galériákban található műalkotásokat, festékkel fújták le a politikai pártok székházait, és átvágták a berlini repülőtér kerítését.

A csoport többször is elmondta, hogy fő célja, hogy rávilágítson arra, mennyire közeleg az éghajlati katasztrófa, és hogy sürgős cselekvésre van szükség, többek között a fosszilis tüzelőanyagok használatának leállítására.

A Letzte Generation azt szeretné, ha a kormány létrehozna egy népi tanácsot, amely 150 emberből állna, akik a társadalom minden rétegét képviselnék, és reális ötleteket dolgoznának ki a vészhelyzet kezelésére, majd ezeket a parlament elé terjesztenék.

(Forrás: guardian)

search icon