Szárazságtűrő gyümölcsfák – Ezek a fák bizonyítottan jól bírják az aszályos időjárást

Szárazságtűrő gyümölcsfák – Ezek a fák bizonyítottan jól bírják az aszályos időjárást
Szárazságtűrő gyümölcsfák – Ezek a fák bizonyítottan jól bírják az aszályos időjárást

Egyre keményebbek és gyakoribbak az aszályos időszakok. Szükség van a jól átgondolt vízgazdálkodásra, ám ehelyett inkább még jobban kiszárítják a földeket a konvencionális mezőgazdasággal. De mindig van remény. Mindig lehet másképp csinálni, és a reziliens, diverz kert sokkal életképesebb az aszályos időszakokban is. Lehet, hogy el kell búcsúzni néhány gyümölcsfától, de ha megismerjük azokat, amelyek ezen a megváltozott klímán is jól teremnek, ugyanúgy ehetünk egészséges, finom gyümölcsöt, mint eddig.

A szárazságtűrés igen fontos tulajdonság lesz a jövőben, hiszen a csapadék eloszlása érzékelhetően változik. Míg korábban egyenletes volt a víz eloszlása, ma sok a száraz, aszályos időszak és a hirtelen lezúduló csapadék. Hogy miként lehet mindezt mégis okosan és természetbarát módon megoldani, arra egy másik cikkben térnék ki.

A faj- és fajtaválasztásnál azonban fontos szempont, hogy erre a szélsőséges időjárásra tervezni és készülni kell azoknak, akik épp ültetés előtt állnak. Ezért őszre olyan fajták beszerzését ajánlom, amelyek könnyebben viselik az említett körülményeket. Nézzük meg, miért is bírják egyes növények jobban, mint mások!

Közös szárazságtűrő tulajdonságok

A szárazságtűrő növények, így a gyümölcsfák is, több olyan biológiai és ökológiai tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra a túlélést vízhiányos környezetben. Ezek remekül kifejlesztett tulajdonságok, amelyeket a kertedben is bevetnek a túlélés érdekében. De mik is ezek a tulajdonságok?

Erős, ellenálló fákra van szükségünk.
Kép: canva
  • Mély gyökérzet: Ezek a fák gyakran mélyre hatoló, kiterjedt gyökérrendszerrel rendelkeznek, amely eléri a talaj mélyebb víztartalékait. Így akkor is tudnak vizet felvenni, amikor a felszín kiszárad.
  • Alacsonyabb vízigény: Genetikailag úgy alkalmazkodtak, hogy kevesebb vízzel is életképesek maradjanak, és hatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló nedvességet.
  • Lassabb növekedés, de stabil terméshozam: A szárazságtűrő fák nem feltétlenül nőnek gyorsan, viszont kevésbé ingadozik a terméshozamuk az időjárási viszontagságok miatt.
  • Kisebb, bőrszerű vagy viaszos levelek: Sok ilyen faj levele kis felületű, vastagabb vagy viaszos réteggel fedett, így kevesebb vizet párologtat.
  • Őshonos vagy régóta meghonosodott fajok: Több szárazságtűrő gyümölcsfa (pl. som, kökény, naspolya) a Kárpát-medence éghajlatához már régen alkalmazkodott, így ezek természetes előnnyel indulnak.
  • A napos fekvést kedvelik: A legtöbb szárazságtűrő faj szereti a napfényt és a meleg mikroklímát, ami támogatja a termésbe fordulást a vízhiány ellenére is.

A fentiek fényében csodás gyümölcsfák közül válogathatsz, őshonos és mediterrán fajokból egyaránt.

Füge

Ahol egyszer jól érzi magát, ott gyorsan növekedésnek indul, és nagy mennyiségű gyümölcsöt terem. A füge (Ficus Carica) szubtrópusi (azon belül pedig mediterrán) növény, amely mindezek ellenére mára már egész Európában elterjedt, így megél hazánkban is. Az alapvető igényeit a mediterráneumra jellemző környezet mutatja meg. Tehát szereti a meleget, a sok napfényt és a nem túl sok csapadékot. Ez nagyjából évi 500 mm (a hazánkban jellemző csapadékmennyiség területtől függően évi 500–750 mm), tehát mondhatjuk, hogy ideális számára a környezet.

Ám mégsem olyan egyszerű belőni az igényeit: van, ahol öntözést javasolnak, máshol a homok megkötésére használják. Általánosságban elmondható, hogy aszályos időszakokban igényelhet plusz vizet, de a túl sok víz a terméshozam csökkenésével járhat, mivel ebben az esetben a növény a növekedésre fordítja az energiáit. Annál fontosabb, hogy megfelelő helyre ültesd. A félárnyék és az árnyék nem kedvez neki, teljes napfényben érzi jól magát. Talaj tekintetében bármi jó neki, a fő, hogy jó vízáteresztő képességű legyen. Tápanyag szempontjából nem szükséges trágyázni, de támogathatod vele a fejlődését.

Ültetésére legideálisabb a tavaszi fagyok utáni időszak. Az ősz, habár más fákat ekkor ültetünk, nem a legjobb választás. A tél kicsit keményebb számára, ezért hagyni kell meggyökeresedni és ágat növeszteni. Érdemes ehhez jó nagy gödröt ásni, trágyával, komposzttal gazdagítani az ültetőgödröt, aztán a beültetés után jól beöntözni.

A mostohább körülményeket is jól tűri.
Kép: canva

Jujuba, más néven kínai datolya

A jujuba (Ziziphus jujube), más néven kínai datolya, Kínában őshonos. Ez a közepes méretű fa akár 12 méter magasra is megnőhet, fényeszöld, lombhullató levelei világosszürke réteggel fedettek. A fügéhez hasonlóan a termése kiszárad és aszalódik, ha a növényen hagyod. A termés íze hasonló az almáéhoz.

A jujuba meleg, száraz éghajlaton érzi magát a legjobban, de a téli fagyokat is elviseli. Termesztésük nem nehéz, amíg homokos, jó vízelvezetésű talajunk van. Nem válogatós a talaj pH-értékét tekintve sem, de teljes napsütésre van szüksége. A fa maggal vagy tőosztással is szaporítható.

Termését frissen, szárítva, főzve, párolva és sütve fogyasztják, és teát is ízesítenek vele. A nyers gyümölcsök C-vitamin-tartalma nagy.

Csillogó gyümölcseit szeretni fogod.
Kép: canva

Datolyaszilva

Datolyaszilva (Diospyros kaki), kakiszilva, hurma: számos néven emlegetik, és sokan szeretik. Lassan növekvő, kis méretű fája édes, lédús gyümölcsöt érlel. A jó vízelvezetésű, enyhén savas talajt kedveli teljes napsütésben. A hurma szaporításának gyakori módszere az azonos vagy hasonló fajú vad alanyok oltása.

A datolyaszilva árnyékos területeken is növekszik, de általában kevesebb termést hoz. A fiatal fát gyakran öntözzük, hogy mély gyökérzete alakuljon ki, ezt követően hetente egyszer elég meglocsolni, kivéve, ha hosszabb száraz időszak következik, ilyenkor érdemes gyakrabban öntözni. Trágyázni elég évente egyszer tavasszal, az új hajtások megjelenése előtt. A datolyaszilva részben szárazságtűrő, hidegtűrő is, és elsősorban kártevő- és betegségálló. 

Édes gyümölcse változatossá teszi az étkezésed.
Kép: canva

Húsos som

Vadon élő növény a húsos som (Cornus mas), de kiskerti körülmények között is csodás választás, olyannyira, hogy sok országban termesztik is. Napos helyen él igazán, árnyékban nem terem. Őshonos, régi növényünk, amelyet a helység- és családnevek is igazolnak (Somló, Somlyó, SomSomos).

Gyümölcse piros, hosszúkás, kellemes ízű. Fája igénytelen, tősarjakról bárhova telepíthető, a hideg tél sem hatja meg. Fontos, hogy ne ültessük teljesen árnyékos helyre, ne legyen pangó víz vagy túl alacsonyan a talajvízszint, mert ezeket nem kedveli. Kiválóan bírja és szereti a városi létet, fagytűrő. Ha valaki nemcsak gyönyörködni szeretne benne, de például lekvárt is akar főzni, akkor ne csak egy fát ültessen, mert lassúbb növekedésű, és néhány évnek el kell telnie, mire 3–5 kg gyümölcsöt hoz.

Naspolya

Ha télen is élveznéd a gyümölcsáradatod, a naspolya (Mespilus) neked való. Jó eséllyel Kis-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származik, kisebb fává cseperedik. Októbertől szedhető, ha megcsípi a fagy, csak még finomabb. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük! Jó vízáteresztő képességű, lazább, humuszos talaj az ideális, de kifejezetten szárazságtűrő növényről beszélünk. Jól bírja a telet, -20 °C-ig is ellenálló.

Ősszel vagy kora tavasszal ültessük egy 50–60 cm mély, komposzttal töltött gödörbe! Kisebb kertekben is jó gyümölcsfa, igénytelen, és tél elején biztosítja a friss gyümölcsöt.

Fának is mutatós.
Kép: canva

Mire figyelj a szárazságtűrő gyümölcsfák ültetésekor?

Habár szárazságtűrők, azért vannak igényeik. Különösen fontos a megfelelő hely kiválasztása és a fa ültetőgödrének előkészítése. Az alábbiakat érdemes betartani, ha egészséges, jól termő fát szeretnél:

1. A megfelelő fajta és alany kiválasztása

  • Válassz őshonos vagy mediterrán eredetű fajtát, amely már eleve szárazságtűrő!
  • Fontos az is, hogy a fa milyen alanyra van oltva: például a vadalanyra oltott gyümölcsfák gyakran erőteljesebb gyökérzetűek.

2. Az optimális hely kiválasztása

  • Kerüld a könnyen fagyossá váló, vízgyűjtő mélyedéseket!
  • A déli, napos fekvés az előnyös a legtöbb szárazságtűrő faj számára.
  • Lejtős területeken a felső harmad a legjobb választás: ott kevesebb a pangó víz, jobb a fényellátás.
Az előkészítés fontos.
Kép: canva

3. A talaj előkészítése

  • A talajt mélyen lazítsd fel (akár 60–80 cm mélyen), hogy a gyökerek könnyen le tudjanak hatolni!
  • Dolgozz be komposztot vagy érett trágyát, ezzel nemcsak a talaj tápanyagtartalmát növeled, hanem javítod a vízmegtartó képességét is.
  • Kerüld a túl kötött (agyagos) vagy túl laza (homokos) talajt, vagy javítsd ezek szerkezetét!

4. Az ültetés időzítése

  • A legjobb időszak ősszel van (októberben és novemberben), amikor még meleg a talaj, és a téli csapadék segít a gyökeresedésben.
  • Tavasszal is lehet ültetni, de ilyenkor különösen figyelni kell az öntözésre.

5. Öntözés és vízgazdálkodás

  • A telepítés utáni 1–2 év kritikus: a bőséges, ritkább öntözés jobb, mint a gyakori locsolás, mert így a gyökér lefelé nő, a vizet nem a felszínen keresgéli.
  • Alkalmazz mélymulcsozást (pl. szalmával, komposzttal, fakéreggel), hogy csökkentsd a párolgást!

6. Társültetés és élő mulcs

  • Ültess a fa köré szárazságtűrő talajtakarókat (erre jó pl. a kakukkfű, a szurokfű), amelyek javítják a mikroklímát, csökkentik a gyomosodást, és vonzzák a beporzókat is.

7. Védelem a széltől

  • A szárazságot fokozza a szél! Telepíts szélfogó bokrokat vagy sövényt (pl. kökényt, somot), hogy csökkentsd a párolgást, és óvd a fiatal fát.

A szárazságtűrő gyümölcsfák tehát megoldást jelenthetnek egy sor kihívásra, ráadásul növelik a kerted diverzitását.

Kiemelt kép: canva