Szemétevő cápák
Szemétevő cápák

A modern világ egyik legnagyobb jótevője és egyúttal legnagyobb ellensége is egyszemélyben a műanyag, ami nélkül lényegében már elképzelhetetlenek a hétköznapok, de amiből annyi felesleg keletkezik, hogy az a hulladékfeldolgozás kezelhetetlen problémájává vált.

Az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés szokásának elterjedése ellenére, még mindig nem elég hatékony a fellépésünk a műanyaggal szemben. A szemétgyűjtés továbbfejlesztése jelentheti az egyik ígéretes irányt ebben a tekintetben, mivel a robotok által kivitelezett takarítási folyamat megkönnyíti az emberek számára a piszkos munka elvégzését és egyúttal, multifunkcionális módon, egyszerre alkalmazható szemét és adatgyűjtési feladatokra is.

cápák olyan robotok, amelyek szájába bármi bekerülhet a műanyaghulladékoktól kezdve a nemkívánatos organikus összetevőkig, és a vizeket megszűrve nem csak tisztább környezetet hagynak maguk után, hanem az újrahasznosításban is segítenek.

A vizek (csatornák, folyók vagy tavak) műanyagtól való megtisztítását sok helyen már éppen ilyen, robotizált egységek végzik. Ehhez olyan szemétevő cápákat, vesznek igénybe, amelyek bármely szemetet képesek kiszűrni, ami a vízben eléjük kerül.

A WasteShark miniatűr hajóra hasonlít, aminek belső tere tárolóként szolgál és egyszerre 180 kilogrammnyi hulladékot tud szállítani, ürítés után pedig rögtön folytathatja is munkáját, mivel egyhuzamban 6 óráig képes üzemelni. A 4G irányítású járművet nem az óceáni szemétszigetek vagy más, hasonlóan nagy kaliberű „ellenség” legyőzésére szánták, hanem kisebb körzetek megtisztítására és ennek érdekében a kis méretű (157 cmx109 cmx52 centiméteres), egyszerűen irányítható, viszonylag lassú (3 km/órás maximális sebességű) és kis hatótávú (3 kilométeres körzetben működik) eszköz nem a különleges teljesítményével, hanem éppen ellenkezőleg, minimalista struktúrájával tud igazán hatékony segítséget nyújtani.

A dél-afrikai származású Richard Hardiman nevéhez fűződik ez az új találmány. Az ötlet a helyi lakosok módszerei alapján született meg, akik sokszor hálókkal halászták ki a szemetet a vízből, ami Hardiman szerint túlságosan kezdetleges technikát jelentett, így hatékonyabb és gyorsabb, de hasonlóan puritán eszközt tervezett. 

A WasteShark önállóan működik, egyszerűen szűri a vizet, tárolja az összegyűjtött műanyag-, és más hulladékot, közben megfigyeli a környezetet és a víz minőséget. A járművet lényegében bárki alkalmazhatja csatornák, folyók, tavak tisztítására és az elmúlt években a világ számos pontján szolgálatba is álltak a cápák: Hollandiától kezdve Dél-Koreáig sok helyszínen gyűjtik ezekkel az eszközökkel a vízen úszó szemetet.

Hardiman álma, hogy több milliónyi szemétevő cápa keringjen a vizekben és tegye a műanyaghulladékok begyűjtését könnyebbé.

(Forrás: ranmarine)

search icon