Robotok tisztítják a tengert a műanyaghulladékoktól

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései alapján 86 millió tonna műanyag található világszerte az óceánokban, aminek 90 százaléka a tenger fenekén végzi. A SeaClear projekt keretében robotjárművekkel tervezik felszámolni ezeket az óceánok mélyén lerakódó hulladékokat. A munka során az autonóm vagy távirányított robotanyahajót két vízalatti robot és egy drón fogja támogatni.

A tisztítás során a drón az egyik víz alatti robot segítségével feltérképezi a felszínen és a vízben található szemetet, majd a második víz alatti robot ezen információkat felhasználva egy markoló karral és egy szívóeszközzel összegyűjti a hulladékokat a tengerfenékről, s elviszi azokat a közeli hajón elhelyezett gyűjtőedénybe.

A tengeri hulladékok azonosítása és osztályozása mélytanulási algoritmusokkal történik. Továbbá különböző rendszereket, például hagyományos és multispektrális kamerákat vagy akusztikus érzékelőket ötvöznek annak érdekében, hogy fontos adatokat szerezzenek a vizekről, valamint megfelelően felismerjék és osztályozzák a szemetet.

A technológiákat, két különböző forgatókönyv szerint, 20-30 méteres mélységben két helyszínen tesztelik: a hamburgi kikötőben és Dubrovnikban. Utóbbi forgatókönyv célja a turisták által látogatott partok vizének a tisztítása.

sg.hu

search icon