Szívritmuszavart okozhat a légszennyezés az egészséges tizenéveseknél
Szívritmuszavart okozhat a légszennyezés az egészséges tizenéveseknél

Az American Heart Association szakértői értékeléssel ellátott folyóiratában, a Journal of the American Heart Associationben megjelent kutatás szerint a légszennyező részecskék belégzése szívritmuszavart válthat ki egészséges tinédzsereknél.

Míg a légszennyezés a felnőttek keringési rendszerére gyakorolt hatásait már megállapították, ez az első tanulmány, amely a tizenévesek érintettségét vizsgálja az általános népességen belül.

A légszennyezést és a szabálytalan szívritmust összekapcsoló eredményeink arra utalnak, hogy a szálló por hozzájárulhat a hirtelen szívhalál kockázatához a fiatalok körében  

– mondta Fan He, Ph.D., a tanulmány vezető szerzője, a Penn State College of Medicine (Hershey, Pennsylvania) közegészségtudományi tanszékének oktatója.

A tanulmány a finom por belégzésének hatását vizsgálta a serdülők szívritmusára. A részecskék 2,5 mikronnál kisebb méretűek, könnyen belélegezhetők, és akár a véráramba is bejuthatnak. Általában az üzemanyag elégetéséhez kapcsolódnak, mint például az autók kipufogógázából vagy az erdőtüzekből származó részecskék. A belélegzés után a szennyező anyagok irritálják a tüdőt és a szív körüli ereket, és korábbi kutatások szerint a szennyező anyagok idővel fokozzák az artériák megbetegedési folyamatát.

Aggasztó, hogy a légszennyezésnek a szívritmuszavarokra gyakorolt ilyen jelentős hatását akkor is megfigyelhettük, amikor a levegő minősége jóval az EPA által meghatározott egészségügyi alapú szabványokon belül maradt. Ez arra utalhat, hogy az erősen szennyezett területeken, például a belvárosokban élő serdülők még nagyobb kockázatnak vannak kitéve

– mondta He.

(Forrrás: enn.com)

search icon