Támogatást kapnak a gazdák a pockok elleni harcban
Támogatást kapnak a gazdák a pockok elleni harcban

A Nébih döntése komolyan segítheti a gazdákat az ország területén nagyméretben elszaporodó mezei pocok elleni védekezésben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérésére a hatóság ugyanis megemelte az engedéllyel rendelkező, mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségét.

Az elkövetkezendő hetekben jelentősen csökkenhet a hazai termőföldeken egyre nagyobb kárt okozó mezei pockok száma – írja a NAK közleménye. Ahogyan arról korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hírt adott, főképp az ország déli részén felszaporodtak a mezei pockok, a rágcsálók pedig komoly károkat okoztak a gazdáknak. Bár sokan a 2014-ben tapasztalt inváziótól tartottak, idén úgy tűnik, elkerülhető lesz a rágcsálók országos szintű pusztítása.

Ez két dolognak is köszönhető: egyrészt a mostanában tapasztalható esős, csapadékos időjárás segíti a mezei pockok elleni védekezést, a sok víz és nedvesség ugyanis már önmagában is ritkítja a rágcsálópopulációt. Másrészt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) döntése is szerepet játszik, miszerint idén engedélyezve lett az eddig használt védekező-készítmények nagyobb dózisa.

A gazdák, termelők mostantól a korábban engedélyezettnél 20 százalékkal nagyobb mennyiséget helyezhetnek ki az engedéllyel rendelkező készítményekből. Az élővilág védelme érdekében viszont továbbra is tilos a pocokkal fertőzött területek felületi kezelése, a védekezésre használt készítmény pedig csak a mezei pockok járataiba juttatható be. Mindehhez ráadásul egy előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem is szükséges.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy aktívan vegyenek részt a természet védelmében.

A mezei pocok főként azért számít veszélyes kártevőnek a gazdák, termelők szemében, mert folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz. A NAK nemrég felmérte a pocokfertőzéssel érintett területeket, az adatokból pedig jól látható, hogy a fertőzés a déli vármegyékből fokozatosan terjed észak felé, a legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenti. Idén több tényező is kedvezett a mezei rágcsálók elszaporodásának. A tavalyi hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kiváló életfeltételeket teremtett a pockoknak.

Forrás: Hello Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon