Cuki egzotikus háziállatból veszedelmes invazív kártevő

Cuki egzotikus háziállatból veszedelmes invazív kártevő
Cuki egzotikus háziállatból veszedelmes invazív kártevő

Nagy-Britanniában tartanak attól, hogy hamarosan vészesen elszaporodhatnak a nyestkutyák, melyek már Európa számos országában okoznak gondokat.

A nyestkutyák Kelet-Ázsiából származnak, Japánban például szent állatként tisztelik. Kontinensünkre a 20. század közepe táján jutott el szovjet közvetítéssel, több országban is tenyésztették prémje miatt, később azonban több helyen is elszabadultak.

A vadonba kerülő példányok rohamtempóban szaporodtak és bár megpróbálták kiirtani őket, ahogy az Index írja meghonosodtak Finnországban, Svédországban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában is. Hazánkban nemigen fordulnak még elő, habár lőtték már ki példányait.

Nagy-Britanniába elsősorban hobbiállatként kerültek, ám miután több példány kivadult és szaporodni kezdett, a szigetországban is betiltották a velük való kereskedést. Most a The Mammal Society (Emlős Társaság) arra kéri a briteket, hogy jelentsék be, ha találkoznak nyestkutyákkal.

Az invazív faj komoly fenyegetést jelent az őshonos állatokra, kétéltűekre, kisemlősökre és fészkelő madarakra nézve.

A nyestkutya hihetetlenül alkalmazkodó állat, gyorsan képes szaporodni, és sokféle táplálékon elél. Figyelembe kell vennünk az őshonos fajokra gyakorolt hatásukat, (…). Elég csak megemlíteni a közönséges kószapocok-populációt, amely már az invazív amerikai nyérc pusztítása előtt is megszenvedte az élőhelye elvesztését.

–mondta Dr. Stephanie Wray, az Emlős Társaság elnöke

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon