
Új szemléletű szarvasmarhatenyésztési technológiát dolgoztak ki a MATE Kaposvári Campusán.
A tej- és a hústermelés hatékonyságának javítása érdekében új szemléletű szarvasmarhatenyésztési technológiát dolgoztak ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán – közölte az egyetem a Hódagro Zrt.-vel közösen megvalósított projektről.
A kutatás fókuszában a nagy tenyészértékű tej- és hústermelő szarvasmarhák tenyésztéstechnológiájának és takarmányozásának korszerűsítése állt. A projektben innovatív biotechnikai megoldásokat fejlesztettek ki a magyarországi gyakorlati körülmények közé.
Az új szemléletű tenyésztéstechnológia mellett a magyar viszonyokhoz igazodó takarmányozási megoldásokat, takarmánynövény-termesztést is fejlesztettek, továbbá fontos cél volt a hőstressz káros hatásainak mérséklése a hús- és tejtermelő állományokban.
Az új típusú keverék alkalmazásával 10-15 százalékkal nagyobb szárazanyagfelvétel érhető el, ami 2,3-4,5 kilogrammal javíthatja az átlagos napi tejtermelést.
A megvalósult innováció komplex agrárgazdasági fejlesztés, amelynek elemei érintik a takarmánynövénytermesztést, a szarvasmarhatenyésztést, a kérődző állatok tartás- és takarmányozástechnológiáját. A kutatás eredményei továbbá hozzájárulnak a megváltozott környezeti körülményekből adódó gazdasági veszteségek csökkentéséhez is.
(MATE)
Fotó: Canva