Teljesen új vízi-erőmű jöhet a Dunára

Teljesen új vízi-erőmű jöhet a Dunára
Teljesen új vízi-erőmű jöhet a Dunára

Románi és Bulgária a Vaskapunál már 1972-től működő, közös energetikai egységként kívánja létrehozni az új erőműveket. A komoly projekt még gyerekcipőben jár, ugyanis annyit tudni, hogy Bolgár források szerint két dunai vízi-erőmű megépítésére vonatkozó memorandum aláírására készül a bukaresti és a szófiai kormány.

Az egyik, 840 MW beépített kapacitású erőművet a folyam Turnu Severin és Nikopol közti szakaszán tervezik, a másik, nagyságrendileg hasonló kapacitású erőmű helyszíne a Calarasi és Szilisztra közötti folyamszakasz volna.

Az elképzelések szerint 6 éven belül már termelnie kellene a létesítményeknek, ami Borbély Károly, a vízi-erőműveket működtető román állami vállalat, a Hidroelectrica felügyelőbizottsági tagja szerint is túlzó vállalás. Ugyanis ilyen volumenű beruházásoknál már a környezetvédelmi előírásokkal is komolyan számolni kell. Ezen kívül arról sincs még hír, hogy milyen forrásból származna a beruházás fedezete.

A román állami cég, a Hidroelectrica üzemelteti az összes vízi-erőművet, és az új projekt is hozzá kapcsolódna, de jelenleg a meglévő üzemek korszerűsítésével is küszködik.

Borbély Ákos, a maszol.ro kérdésére az röviden így nyilatkozott. „Amennyi energetikai terv, stratégia és memorandum született az elmúlt évtizedekben, Romániának már a Marson is kellett volna egy termelő egységet építenie. Örülünk, hogy a bulgárok fejleszteni akarnak, de sok víz lefolyik még a Dunán, amíg két új vízi-erőművünk lesz rajta.”

forrás: magyarnemzet.hu

search icon