Tiszaszigeten Európában egyedülálló technológiát alkalmaznak a spirulina termelésben
Tiszaszigeten Európában egyedülálló technológiát alkalmaznak a spirulina termelésben

Az M1 Magyar gazda című műsorában mutatták be az Európában egyedülálló technológiával működő tiszaszigeti algatermesztő üzemet, ahol szuperélelmiszerként is népszerű, de a növénytermesztésben a talaj minőségének javítására és lombtrágyaként is alkalmazható spirulina algát gyártanak.

A spirulina rendkívül széles körben felhasználható: a növény vízfelvevő és szárazságtűrő képességét javítja, növeli a terméshozamot, használatával a műtrágya mennyisége is csökkenthető. Az állattok takarmányozásában pedig magas fehérjetartalma miatt kiválthatja a szóját, sőt mivel antioxidáns hatással bír, javítja a hús minőségét, és alkalmazásával visszaszoríthatók az antibiotikumos kezelések is.

A tiszaszigeti üzemben működő zárt rendszerű,  fotobioreaktor technológiát az üzem szakemberei fejlesztették ki a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködésben. Az Európában felhasznált spirulina jelentős része Ázsiából származik, ahol nyílt medencékben történő tenyésztés jellemző. A hazai üzemben előállított alga ennél biztonságosabb, hiszen a zárt reaktorokba semmilyen szennyeződés nem tud bejutni, illetve a tenyésztés minden elemét szabályozzák a szakemberek. Az Alga-System dolgozói a tápanyagok összetételét és a fényviszonyokat aszerint változtatják, hogy milyen beltartalmi értékekkel (fehérjékkel, aminosavakkal és fikocianinnal) rendelkező algát akarnak előállítani.

A 240 millió forintos állami támogatással is gazdálkodó üzemben az algából saját termékeket terveznek előállítani, valamint a jelenlegi tízszeresére akarják a termelés kapacitását bővíteni. Emellett a kutatás-fejlesztésbe is bekapcsolódva a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen több kutatást is végeznek majd a mikroalga biomassza hasznosítására, így hozzájárulva a „termőföldtől az asztalig” az élelmiszer-előállítás fenntarthatóságához.

(fotó: pixabay – Anaïs CROUZET)

search icon